​На Житомирщині вилучили півтонни бурштину

27 жовтня, у прокуратурі області відбулася прес-конференція виконувача обов’язків прокурора області першого заступника прокурора області Олександра Білошицького, на якій йшлося про результати роботи спільних міжвідомчих груп з протидії незаконному видобуванню бурштину, а також протидію іншим злочинам.

На зустрічі із журналістами Олександр Білошицький повідомив, що діяльність спільних міжвідомчих груп, створених за ініціативою прокурора області Любомира Війтовича та прийнятою у травні цього року на міжвідомчій нараді відомства за участю правоохоронних органів та органів державного контролю, виправдала сподівання.

«За неповних п’ять місяців діяльності спільних груп під час досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами незаконного видобування бурштину вилучено майже півтонни – 500 кг бурштину та 5,5 кг бурштинової крихти, а також понад 235 тис доларів США, призначених для його закупівлі. У той час, коли до їх створення за такий же період вилучено лише 68 кг коштовного каміння», – назвав конкретні факти Олександр Білошицький.

Він також додав, що у ході розслідування кримінальних проваджень на місці події вилучалися знаряддя, серед яких 48 мотопомп та 27 транспортних засобів, а також електрогенератори, пожежні шланги, електроваги та інше.

Перший заступник прокурора області повідомив, що протягом цього ж часу органами внутрішніх справ області за фактами незаконного видобування бурштину зареєстровано 54 кримінальні провадження, а в 16 кримінальних провадженнях цієї категорії обвинувальні акти стосовно 24 осіб направлено до суду.

Усього органами прокуратури на даний час здійснюється процесуальне керівництво у 49 кримінальних провадженнях цієї категорії.

Як позитив у роботі спільних груп було відзначено проведення оперативних рейдів на місця незаконного старательства, які проводяться цілодобово, навіть уночі.

Виконуючий обов’язки прокурора області навів журналістам конкретні факти діяльності роботи спільних груп, зауваживши, що у рамках кримінальних проваджень проводяться санкціоновані обшуки не лише у нелегальних старателів, а й скупників та вилучаються записи про куплене незаконно добуте каміння, кошти, а в окремих – незареєстрована зброя.

Незаконне видобування бурштину завдає не лише величезних економічних збитків, порушує екосистему, руйнує ліси та грунти, а й призводить до криміногенної напруги.

За інформацією одного нелегального старателя, оприлюдненою в інтерв’ю місцевому інтернет-виданні, слідчим управлінням УМВС України в області розпочато кримінальне провадження за п. 1 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб). У ході досудового розслідування буде встановлено достовірність його повідомлення.

На прес-конференції перший заступник прокурора області повідомив, що днями правоохоронці припинили спробу відновити промисловий видобуток бурштину. В Олевському районі, опівночі, виявлено п’ятьох осіб, які на власних автомобілях рухалися із місць незаконних копалень. У нелегальних старателів вилучено 4,6 кг бурштину, 2 мотопомпи, екскаватор та розпочато 5 кримінальних проваджень.

На зустрічі із журналістами Олександр Білошицький навів й інші факти поновлення законності в області та відповів на усі запитання.

Прес-служба прокуратури Житомирської області