​Начальник ЖТТУ Таможський заганяє своїх підлеглих у зарплатне рабство

Близько 50 працівників Житомирського ТТУ (трамвайно-тролейбусного управління) можуть опинитись без зарплати вже у цьому місяці. 

Через те, що працівники вирішили самостійно обрати банк для отримання зарплати, їм загрожує перспектива взагалі не побачити свої зароблені важкою працею гроші.

У чому ж причина? Адже закони України гарантують кожному право вільно обирати банк для отримання зарплати. (ЗУ “Про оплату праці” – ст. 24, 25; Конституція України – ст. 13, 19; ЗУ “Про захист прав споживачів”; ЗУ “Про захист економічної конкуренції” – ст. 15; Постанова КМУ №318 від 22.04.2005).

Начальник ЖТТУ є керівником комунального підприємство, а не його акціонером. Обов’язок начальника – захищати права підлеглих, а не переступати через них. 

Підприємство обслуговувалось у банку, який обмежив виплати. Начальник ТТУ прийняв рішення перевести підприємство в інший банк. Найближчим до ТТУ виявився Укргазбанк, відділення якого знаходиться на вулиці Київській. 

Наразі ТТУ відкрило рахунок в Укргазбанку та активно оформлює і зарплатні картки цього банку. Все було б добре, якби у працівників запитали, у якому банку вони хочуть обслуговуватись. Коли частина працівників захотіли отримувати зарплату через інший банк – ПриватБанк, який розташований поруч із ТТУ, то з’ясувалось, що для них – це неможливо.

“Десь приблизно 50 моїх колег написали заяви на ім’я начальника ТТУ Олега Валентиновича Таможського про те, що ми хочемо отримувати свої зарплати через ПриватБанк. Ми ці заяви залишили в ПриватБанку, який передав копії начальнику ТТУ. Результату від керівництва ніякого немає. Треба, щоб був підписаний зарплатний проект між ПриватБанком і ТТУ, тоді б ми змогли отримувати свою зарплату”, – розповів працівник ЖТТУ Андрій Корнеєв.

У ПриватБанку повідомляють, що зі своєї сторони вже неодноразово зустрічались із начальником ТТУ Олегом Таможським. Були представлені всі можливості, які відкриваються для працівників і самого ТТУ із підписанням зарплатного проекту у ПриватБанку.

Працівники ПриватБанку запропонували Олегу Таможському організувати зустріч колективу із представниками різних банків, у тому числі і ПриватБанку та Укргазбанку та демократично дати можливість самим працівникам ТТУ обрати банк для отримання зарплати. Однак, доки начальник ТТУ вів діалог із ПриватБанком, й іншими банками – на підприємстві продовжували активно оформляти зарплатні картки лише одного банку – Укргазбанку.

Вже зовсім скоро підходить час зарахування авансу і 50 працівників ТТУ, які побажали отримувати зарплату у ПриватБанку, бояться взагалі залишитись без грошей, бо ж зарплатний проект із ПриватБанком ТТУ так і не підписало.

Люди, які написали заяви із бажанням отримувати зарплати через ПриватБанк, вже давно обслуговуються у ПриватБанку, а тому акцентують, що їхній вибір отримувати зарплату саме у ПриватБанку був зроблений свідомо, опираючись на власний позитивний досвід. Крім того, наголошують, що ПриватБанк протягом тривалого часу здійснює виплати й багатьом іншим державним підприємствам – від дитячих садочків до поліклінік.

“Ми захотіли обслуговуватись у ПриватБанку, не тому що нам за це хтось заплатив. Нас приваблює якість. Протягом усього періоду, коли ми почали отримувати свої зарплати через банки, ТТУ змінило більше п’яти банків. Від ПриватБанку і раніше надходили пропозиції про обслуговування, однак керівництво ТТУ категорично відмовлялось. А це при тому, що у ПриватБанку навіть у кризовий для країни період не було проблем із виплатою депозитів, що свідчить про його стабільність. Ми хочемо якості. Для порівняння – Укргазбанк має лише одне відділення, тоді як у ПриватБанку їх як мінімум 60. Та й знімати готівку з картки ПриватБанку можна у банкоматі будь-якого банку безкоштовно. Крім того, смс-інформування у ПриватБанку – безоплатне, тоді як в Укргазбанку за цю послугу треба платити”, – зазначив Андрій Корнеєв.

Чоловік акцентує, що їх, працівників, які хочуть обслуговуватись в інших банках, на рідному ж підприємстві позбавляють такого права. По суті ставлячи працівників перед вибором – або Укргазбанк, або доля їхньої зарплати зависне у повітрі.

Позиція начальника ЖТТУ Олега Таможського вказує на його ймовірну зацікавленість у переведенні працівників на обслуговування в Укргазбанк. Однак, самих працівників, навіть якщо і є така зацікавленність, це найменше хвилює. Вони просто хочуть, щоб з їхніми правами рахувались. Бо ж як можна будувати законну, незалежну і демократичну Україну, втоптавши у землю права окремих українців?!.

P.S. Станом на 26.10.2015 р., за словами працівників ЖТТУ, їхні заяви про бажання отримувати свою заробітну плату через ПриватБанк офіційно зареєстрували у ЖТТУ, а начальник Олег Таможський пообіцяв вже у найближчий час укласти договір із ПриватБанком. Працівники сподіваються, що керівництво дотримається своїх обіцянок.