​Обласна рада планує внести зміни в Програму стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини

Обласна рада має намір внести зміни до Програми стимулювання населення, ОСББ, ЖБК Житомирщини щодо ефективного використання енергетичних ресурсів та енергозбереження.

Зміни та доповнення до цієї Програми викликані потребою визначити єдині підходи щодо цілей кредитування на впровадження енергозберігаючих заходів та спростити процедуру отримання позичальником відшкодування частини кредиту, залученого на цю мету.

Йдеться про те, що фізичні особи-учасники антитерористичної операції на сходів України, ОСББ та ЖБК зможуть отримувати відшкодування за одним кредитним договором як у рамках державної, так і у рамках регіональної програми.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів України передбачив відшкодування з державного бюджету частини суми кредитів, залучених в уповноважених банках («Державний ощадний банк України», «Державний експортно-імпортний банк України», «Укргазбанк») на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів для багатоквартирних та одноквартирних будинків за трьома напрямками.

Відповідно до затвердженого Урядом Порядку відшкодування здійснюватиметься у таких розмірах:

20% суми кредиту на придбання котла альтернативного газовому;

30% суми кредиту для фізичних осіб (населення) в одноквартирних будинках (та квартирах багатоповерхових будинків) на придбання енергозберігаючих товарів;

40% суми кредиту для ОСББ, ЖБК на впровадження термомодернізованих заходів.

Відшкодування позичальникам за одним кредитним договором частини кредиту з обласного бюджету у рамках регіональної програми здійснюватиметься у таких розмірах:

для фізичних осіб – 10 відсотків від суми кредиту, але не більше 2 тис. грн.;

для ОСББ, ЖБК – 15 відсотків від суми кредиту, але не більше 10 тис. грн.

Відшкодування кредитів на впровадження енергозберігаючих заходів у нашій області передбачено для однієї категорії фізичних осіб, а саме для учасників антитерористичної операції на сході України.

Термін дії програми – 4 роки (2015-2018 роки), загальний обсяг фінансування – 3 млн. 700 тис. грн.

Прес-служба обласної ради