У Житомирі порушується день тиші. Фото. Відео

24 жовтня, в день тиші, поблизу ЦУМу з брендованих наметів безкоштовно розповсюджували газету “Патріот плюс” з агітаційними матеріалами про кандидатку на посаду Житомирського міського голови. 

Про це Репортеру повідомила журналіст Олена Галагуза.

“До намету, де розповсюджували згадане видання, прибули міліціонери і зафіксували дане порушення виборчого законодавства. На місце події прибули представники видання і почали перешкоджати працівникам міліції здійснювати їхні професійні обов’язки, озвучуючи брехливу інформацію, що ті ніби працюють на замовлення. За словами жінки, яка роздавала газету з намету, вона сюди прийшла заробляти гроші. Коли журналісти задавали їй запитання, представники видання називали їх провокаторами і наказували мовчати. Перехожі, у свою чергу, також висловлювали невдоволення, що за день до виборів окремі кандидати займаються власною агітацією“, – розповіла Олена.

Також Репортеру Житомира подзвонили читачі та повідомили, що проїжджаючи в маршрутці, помітили на розі Перемоги та Лесі Українки неприбрану рекламу з рекламних носіїв двох кандидаток на посаду міського голови.

При цьому в УМВС Житомирської області повідомляють, що станом на 24 жовтня міліцією вже зареєстровано 62 повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства в області, з них за останню добу – 15. Нині уся інформація перевіряється.

Репортер нагадує, відповідно до абзацу першого частини другої Ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори», політична агітація має бути припинена о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування, тобто о 24 годині 23 жовтня.

Також о 24 годині починається демонтаж та ліквідація усіх агітаційних матеріалів (у тому числі листівок, банерів та плакатів), відповідно до частини 11 Ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори».

Сьогодні офіційно оголошено день тиші. Як відомо дні тиші – дні, у які заборонена будь-яка політична агітація. Це день перед виборами та сам день виборів. 

Деякі рекламні агентства також заклеюють лише прізвища, залишаючи на видноті кольори, які на підсвідомому рівні сприймаються виборцями як кольори певних партій. Але це також є порушенням Закону, адже «дні тиші» використовують для того, щоб позбутися психологічного тиску на виборця, аби він міг зробити самостійний вибір.

Вже не перший рік виявляють такі порушення. Але покарання за них мізерне.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального, Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за порушення виборчих прав громадян», здійснення політичної агітації поза строками тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів (510–850 грн), на посадових осіб – від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів (850–1360 грн).

Та й самі журналісти у випадку виявлення правопорушення не мають права висвітлювати подію у повному обсязі: називати прізвища, назви партій, давати фото- та відеоматеріали, в яких є певна символіка, адже це характеризується як політична агітація.

Залишається тільки сподіватися на чесність цьогорічних кандидатів у депутати. А у випадку порушення Закону України можна зателефонувати за номером 102.