​У Житомирі завершують будівництво аеропорту: вже через декілька місяців житомиряни зможуть літати по Україні

Вже за декілька місяців з житомирського аеропорту рушить перший пасажирський літак. На старому летовищі, за реставрацію якого взялася компанія YANAIR, вже закінчили інженерні роботи і розпочалася підготовка приміщень до прийняття перших пасажирів.

Перший заступник Житомирського міського голови розповідає: користуватимуться новим аеропортом не тільки житомиряни, а й мешканці сусідніх областей і навіть столиці, але максимум користі від цього інвестиційного проекту отримає саме Житомир.

«В першу чергу це робочі місця, тут буде працювати 3 підприємства і буде створено близько 450 робочих місць. Для Житомира це дійсно дуже багато. Друге – це наповнення міського бюджету. І по-третє це залучення інвестицій, тому що інвестор йде у міста, де є інфраструктура, в тому числі і транспортна інфраструктура, і аеропорт був тим якорем, який приваблює інвестора. В першу чергу, західного інвестора», – наголошує Сергій Сухомлин.

Наразі аеропорт розрахований на прийняття невеликих пасажирських літаків для рейсів в межах України, але компанія вже планує підготовку аеропорту для міжнародних перевезень.

«Після того, як ми відкриємо національний сертифікований аеродром, ми одразу відкриваємо пункт пропуску через кордон, подаємо через кабмін документи і після відкриття кордону, митниці, починаємо подовження злітної смуги. Смуга зараз 1650 метрів, а буде 2350 або 2400, яка дозволятиме саджати «Боінги», «Еірбаси» на цю смугу», – розповідає директор аеропорту Сергій Будяк.

У компанії кажуть: літати з нового аеропорту інколи буде навіть дешевше, ніж їхати звичним потягом або автобусом. Для початку планують запускати кілька рейсів на день, але намагатимуться якомога швидше вийти на міжнародний рівень.