В облраді зустрілись прихильники та противники вибухівок на кар’єрах Житомирщини

В обласній раді 6 жовтня зустрілись прихильники та противники вибухівок, особливо марки “ЕРА” на кар’єрах Житомирщини.

Серед них: керівники кар’єрів, члени громадської ради, керівники облради, активісти.

Технічий директор Павлоградського хімічного заводу, який виробляє вибухівку “ЕРА”, запевнив, що підприємство працює в рамках державної Програми. 

“Ера використовується в 15 областях з 2007 року.

Усіми службами контролюючими затверджено, є ліцензії. Підприємство працює в рамках законодавства. Інститут екогігієни та технології ім. Медведя зробив висновок, що діоксину у вибухівках ЕРА немає. Ми постійно слідкуємо за фоновим середовищем – він в нормі,” – зазначив технічний директор Павлоградського хімічного заводу Євгеній Устименко.

Він також наголосив, що рішення про дозвіл на використання вибухівки надає Комісія Держгірпромнагляду і тільки вона може його скасувати.

В марці “ЕРА” є алюміній, що  викликало дискусію. Адже, в інших вибухівках його не використовують. Керівник запевнив, що хімічна формула створена таким чином, що недопускає створенню шкідливих сполук. 

При цьому, громадська рада підтримала рішення депутатів, які на попередній сесії звернулись до місцевих рад із пропозицію розглянути можливість заборонити вибухівку. 

Члени просять зробити аналіз впливу на середовище речовин, утворених після вибуху усіх вибухівок, що використовують добувні підприємства,  саме на житомирських кар’єрах, щоб або заборонити, або дозволити використання.

Їх підтримали представники з Коростеня, що виступили противниками.

“Ми переживаємо за навколишнє середовище. Тому просимо призупинити використання вибухівок, допоки не проведуть відповідні заміри саме на кар’єрах Житомирщини,” – сказала член Громради Ірина Коцюба.

Спільне звернення, або декілька, мають завтра розглянути на комісії обласної ради.

Нагадаємо, екологи Житомирщини стверджують, що використання твердого ракетного палива у складі вибухівки є не менш небезпечним, ніж спалювання його окремо. В обох випадках в атмосферу викидається величезна кількість шкідливих речовин, у тому числі діоксини, які за своєю токсичністю перевищують усі відомі на планеті отруйні речовини і завдають непоправної шкоди імунній системі людини.

Депутати облради, посилаючись на те, що рішення про призупинення використання вибухівки марки “ЕРА” було завірене Держекологічною службою, підтримали його.