Віталій Француз про Коростенський геріатричний пансіонат: Якщо керівник закладу живе ним, то є комфорт, розвиток і плани на майбутнє

1 жовтня міжнародна спільнота відзначала особливі за своєю суттю свята – День ветерана та День людей похилого віку.

Традиційно в цей день керівники представницької і виконавчої гілок влади в області відвідують комунальні заклади, де проживають люди, чиїми зусиллями будувалося сьогодення. Одним із таких закладів є комунальна установа «Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці», у якій побував голова обласної ради Віталій Француз.

Коростенський геріатричний пансіонат для ветеранів війни та праці є стаціонарною соціально-медичною установою загального типу для постійного проживання 255-ти громадян похилого віку, ветеранів війни та праці, інвалідів, які потребують постійного стороннього огляду, побутового і медичного обслуговування.

kgp7

На сьогодні в пансіонаті проживає 205 підопічних, серед них 3 інваліди війни, 1 учасник бойових дій, 20 учасників війни, 30 ветеранів праці, троє членів сімей загиблих. Серед підопічних пансіонату 90 громадян віком понад 80 років. Для ветеранів створені належні соціально-побутові умови: 20 з них проживають в одномістних, а 70 – у двомісних кімнатах. В установі діє медико-санітарна частина в складі 68 штатних працівників, які цілодобово забезпечують медичне обслуговування підопічних. Серед медичних працівників 2 лікарі, 13 середніх та 53 молодших медичних працівників.

kgp8

«Тут зібралися різні долі, – сказав Віталій Француз у своєму виступі перед ветеранами, підопічними геріатричного пансіонату. – Так склалося у житті, що сьогодні ви знаходитеся у цьому колективі, значна частина яскравого життя пройшла. І якщо хтось із молодих думає, що старість десь далеко, що вона їх не торкнеться, то це не так. Я дякую вам, матері й батьки, колективу пансіонату за те, що ви зробили у своєму житті і за те, що ви робите тут. Не вперше перебуваю у цьому закладі, бачу, яка територія, які приміщення, що ви створюєте своїми руками, і кажу: дай Бог, щоб такі умови були й у тих людей, які живуть вдома». Окремо голова обласної ради подякував директору – Якову Шишуку. 

«Спасибі керівнику закладу, який ним живе. Я це знаю. Зроблено багато, і є багато планів на майбутнє. Та особливо приємно, що ви, шановні ветерани, і ваш керівник живете на одній хвилі, розумієте один одного, є місце жартам і гумору, а це допомагає переживати всі життєві ситуації».

Віталій Француз повідомив, що на наступній сесії обласної ради, яка відбудеться 15 жовтня, питаннями першочергового фінансування знову будуть питання соціального захисту, освіти і медицини. «Тому там, де колективу не вистачає у заробітній платі, по індексації, допоможе обласний бюджет. Це ж стосується інших обласних комунальних закладів».

kgp9

До свята для потреб пансіонату за кошти обласного бюджету було придбано холодильник і телевізор. Для підопічних пансіонату відбувся святковий концерт і вечір відпочинку.

Директор геріатричного пансіонату Яків Шишук демонструє нащодавно підготовлене бомбосховище закладу

kgp1

Роботи підопіних пансіонату

kgp5

Директор відзначив підопічних закладу, які беруть активну участь в усіх сферах його життя

kgp10

kgp11

Часто у пансіонаті створюються подружні пари

kgp12

Учні Коростенської школи №10 передали ветеранам малюнки

kgp13

kgp14

Довідково

Для функціонування пансіонату на 2015 рік відповідно до кошторису доходів та видатків за загальним та спеціальним фондом інтернату затверджено фінансування в сумі 10 млн. 728 тис. грн., в тому числі: на оплату праці та нарахування на неї – 4 млн. 190,4 тис. грн., на закупівлю медикаментів та перев’язувальних матеріалів – 200,3 тис. грн., на придбання продуктів харчування – 2 млн. 584,1 тис. грн.

З початку 2015 року пенсійними коштами поповнено бюджет пансіонату на суму 1 млн. 603,2 тис. грн., які спрямовані на покращення умов проживання підопічних, в тому числі: на покращення харчування – 1 млн. 30 тис. грн., на медикаменти – 13,7 тис. грн., на придбання м’якого та твердого інвентарю, миючих засобів – 413 тис. грн. З урахуванням коштів спеціального фонду вартість харчування одного підопічного в день в установі в середньому склала 30,5 грн., вартість медикаментів – 2,09 грн..

За останні 10 років в установі значно зміцнена матеріально-технічна база: приведено в належний стан житлові корпуси, побудовано банно-пральний комплекс, складські приміщення, овоче- та сіносховище, приміщення для утримання ВРХ та свиней, гаражі та котельню на газовому паливі. У допоміжному господарстві пансіонату утримується 29 голів ВРХ, у тому числі 13 корів, 34 свиней. Для потреб допоміжного господарства на осінньо-зимовий період заготовлено сіна та соломи 55 тонн, соковитих кормів – 3 тонни та концентрованих – 3 тонни.

Прес-служба обласної ради