Вибори в Житомирі. Як не заблукати в кабінці для голосування?

В неділю, 25 жовтня, по всій території України проведуть вибори (крім тимчасово окупованих територій). 

Цьогоріч ця процедура зазнала змін. Що потрібно знати виборцям?

1. Правила голосування не змінилися. Голосування відбувається тільки за місцем реєстрації. Військовослужбовці голосують на звичайних виборчих дільницях, що знаходяться поза межами військових частин.

Інша справа з військовослужбовцями строкової служби, з громадянами України, що перебувають за кордоном, особами, що визнані судом недієздатними та громадянами, які знаходяться в місцях позбавлення волі. Вони вважаються такими, що не належать до жодної територіальної громади, а тому права голосувати не мають.

2. Кількість кабін для голосування має відповідати кількості стаціонарних скриньок (для малих виборчих дільниць не менше двох, для середніх – не менше чотирьох, для великих – не менше шести).

3. Приміщення для голосування має бути обладнане таким чином, щоб місця для видачі бюлетенів, кабіни для голосування, скриньки постійно перебували в полі зору членів дільничних виборчих комісій (ДВК) та осіб, які мають право перебувати у приміщенні для голосування.

4. Цьогорічним нововведенням є те, що за бажанням люди з обмеженими можливостями мають змогу проголосувати у спеціально обладнаних кабінах на виборчих дільницях, а не лише вдома.

5. Допомогти виборцю з обмеженими можливостями має право член ДВК, кандидат у депутати, уповноважена або довірена особа чи офіційний спостерігач. Це не вважається голосуванням замість виборця. Але допомога йому надається тільки в тому випадку, коли він сам звернеться з таким проханням до голови або іншого члена комісії та повідомить про необхідність допомоги.

6. Якщо виборець зробив помилку при заповненні бюлетеня, то він має право звернутися до членів ДВК з письмовою заявою та обміняти його на новий. Це можна зробити лише один раз. Навпроти прізвища виборця робиться позначка, член ДВК, що видавав бюлетень ставить свій підпис, а зіпсований бюлетень вважається не дійсним.

7. Залежно від того, до якої територіальної громади належить виборець, йому надається певна кількість бюлетенів (від двох до шести). Для кожного виду виборів окремий бюлетень. Наприклад, якщо вибори проводяться в місті Житомирі, то виборцю будуть надані три бюлетені (для обрання депутатів в обласну та міську ради, а також на посаду міського голови).

Всі вони будуть різного кольору, також на них буде контрольний талон. При отриманні бюлетенів необхідно підписатися у кожному контрольному талоні. Якщо контрольний талон не буде відокремлений від бюлетеня чи не міститиме підпису, то бюлетень вважатиметься не дійсним.

8. В бюлетені виборець має право ставити лише одну позначку. Якщо на ньому жодної або більше як одна позначка, то він вважається не дійсним.

9. Перебувати в кабіні для голосування більше, ніж одній особі заборонено. Кожен бюлетень заповнюється виборцем індивідуально.

10. Також заборонені фото- та відеофіксація результатів волевиявлення.

11. Що стосується підрахунку голосів, то голоси не будуть зараховані, якщо члени ДВК не покладуть у скриньки контрольні листи. Також результати є недійсними, якщо кількість контрольних талонів не відповідає кількості використаних бюлетенів.

12. Якщо обраний виборцем кандидат здобуває перемогу на певній виборчій дільниці, то це ще не означає, що він обов’язково стане депутатом. Адже існує виборча квота, за якою залежно від кількості виборців, що з’явилися на вибори та від суми їх голосів за певну політичну партію рахується кількість мандатів. Найбільша їх кількість розподіляється у партії, що набрала найбільший відсоток голосів.

Далі боротьба за мандати відбувається всередині партії. Номер один у списку обов’язково отримає місце у Верховній Раді. А що ж стосується інших членів партії, то вони отримують мандати відповідно до рейтингу. Тобто, кандидат, що отримав найбільший відсоток голосів виборців має більше шансів обійняти посаду депутата.

Додаткові роз’яснення про порядок голосування та про відповідальність за порушення Закону «Про місцеві вибори» будуть розміщені на плакатах, що висітимуть або поблизу виборчої дільниці, або в самому приміщенні, а також вони є на сайті: http://www.info-vybory.in.ua

У випадку порушення законодавства телефонувати за номером 102.

Відеоматеріали, розміщені нижче, розроблені офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні за сценаріями, погодженими з Центральною виборчою комісією.

Скублєвська Юлія