Житомирський бізнес оцінив рівень корупції в органах влади

Згідно результатів соціологічного опитування «Рівень сприйняття корупції бізнесом. Друга хвиля», боротьба з корупцією в державних органах була оцінена українським, в тому числі житомирським, бізнесом негативно. 

Середня оцінка, яку українські бізнесмени виставили антикорупційному прогресу, склала -0,8 балів – це не суттєво відрізняється від результатів попереднього опитування, яке проводилось навесні.

19,5% українських бізнесменів поставили антикорупційним заходам державних органів низький бал. 52% вважають, що ситуація з корупцією залишається постійною, і лише 3,4% повністю задоволені змінами та поставили вищий бал.

Результати оцінювалися за шкалою від (-5) до (+5), де 0 означав незмінність ситуації.

По Житомирський області оцінка становить -0,56 балів. Наша область на 19-му місці.

Найменш корумпованими державні органи бізнесмени вважають у Луганській, Хмельницькій (по -0,09), Чернівецькій (0,25) та Тернопільській областях (-0,38). Півроку тому лідирувала Волинь.

Першість у антирейтингу тримає Івано-Франківська область (-1,55). Друге місце, як і раніше, займає Запорізька (-1,2), третє – Донецька (-1,14). Ще півроку тому найбільш корумповані органи влади перебували в Одеській області.

Серед органів центральної влади в лідерах корупційного антирейтингу, як і навесні цього року, виявилася податкова служба. Серед підприємств, які за останні півроку стикалися з випадками примусу до хабара, 26,7% назвали саме цей державний орган. Друге місце посіла митниця – 6,3%, третє – Агентство земельних ресурсів (6%). Далі слідує пожежна служба по 5,2% голосів опитаних. Що цікаво, корумпованою цю установу назвали вдвічі більше бізнесменів, в порівнянні з весною.

При цьому, на Житомирщині,  порівняно з весною, збільшилась кількість тих, хто вважає, що ситуація з корупцією покращилась: від 17, 9% до 23, 8%.  Кількість тих, хто вважає, що ситуація погіршилась становить  28, 5%, весною їхня кількість становила – 28, 8%. Також змінилась кількість тих, хто вважає, що ситуація лишилось такою ж: якщо весною їх було 53, 4%, то восени їх стало 47, 7%.

Загалом 4,7% опитаних житомирських підприємців сказали, що стикалися з корупцією протягом останніх 6 місяців. Восени кількість таких була 7,4%.

Оцінювання проводилось Transparency International Україна, ПриватБанком, ТОВ Аудиторська фірма ПрайсвотерхаусКуперс (PwC Україна) і GfK Ukraine. Опитування проходило в серпні-жовтні 2015 методом телефонного інтерв’ю з керівниками підприємств. Загальний розмір групи вибірки – 2 271 підприємство. Підприємства для опитування були відібрані випадковим чином.