На Житомирщині держпідприємство незаконно віддало 1,5 тис. га цінної землі приватному агрохолдингу

Співробітники Управління CБУ в Житомирській області спільно з прокуратурою викрили незаконне використання приватним агрохолдингом особливо цінних земель державної власності/. повідомляють у відомстві.

Одне з державних навчально-дослідних господарств передало підприємцям 1,5 тис.гектарів земель сільськогосподарського призначення, розташованих у Черняхівському районі Житомирщини.

Договір про спільний обробіток земельних ділянок було укладено із порушеннями, оскільки землі дослідних полів відносяться до особливо цінних. Вони можуть вилучатися чи передаватися виключно за постановою уряду або за погодженням з Верховною Радою України. 

З моменту укладання угоди впродовж декількох років підприємство-орендар не сплачувало орендну плату і земельний податок до місцевого бюджету. Також інтенсивна експлуатація сільськогосподарських угідь фактично призвела до їх виснаження.

“На підставі переданих Управлінням СБ України матеріалів прокуратура пред’явила позов щодо визнання договору недійсним та зобов’язання звільнити земельні ділянки. Рішенням Господарського суду Житомирської області позов задоволено у повному обсязі”, – підсумували в СБУ.