Невшановані Герої. Житомирська влада забула про Героїв Базару. Доповнено

21 листопада  у селі Базар Народицького району вшановували пам’ять полеглих героїв Армії Української Народної Республіки, яких у 1921 році розстріляли більшовики на чолі із Котовським.

Про це пише у фейсбуці Галина Ковальчук, а також прес-служба “Свободи”.

До того ж, журналіст Галина Ковальчук розповіла Репортеру, що цьогоріч на вшанування Героїв Базару приїздив, навіть, український класик Дмитро Павличко.

При цьому, нікого з представників житомирської влади на місці шани помічено не було. Окрім того, сайти ОДА, облради та міськради не згадали цю дату. 

Правда пізніше, після усіх публікацій сайт ОДА таки написав матеріал.

До речі, минулого року представники влади на вшануванні були присутні. А от у 2013 році, в часи правління ПР, як писав Репортер, на вшанування Героїв Базару теж ніхто не приїздив.

Сюжет про цьогорічну подію ЖОДТРК

Нагадаємо, битва під Базаром — це бій 17 листопада 1921 року, в період українсько-радянської війни 1917-21 рр., поблизу сучасного села Базар Народицького району Житомирської області.

У ході цієї битви в боротьбі з більшовиками зазнала поразки Волинська група Армії УНР під командуванням генерала-хорунжого Юрія Тютюника.

У ньому 1000 виснажених вояків протистояли трьохтисячному добре озброєному більшовицькому війську.

Після того, як повстанці витратили всі набої, червоноармійці почали рубати безборонних козаків. Вбивали всіх: поранених, тих, хто здавався, людей, які ледве трималися на ногах. Тривало це доти, поки не приїхав Котовський.

Після закінчення нищення та грабунків полонених українських вояків вишикували у чотири шеренги та повели до М. Миньок, де їх замкнули у церкві. Над полоненими знущалися, не давали їсти.

Котовський пропонував повстанцям перейти на службу до Червоної армії, але всі вояки відмовилися від цієї пропозиції.

Протягом 18-22 листопада більшовики розстріляли 359 українських військових.

За даними, які наводить український історик Роман Коваль, серед вояків, що загинули під Базаром, були не лише українці, а й представники інших народів. Згідно з анкетами розстріляних, 85,88% з них становили українці, 9,41% — росіяни (це не менше 32 чоловік), поляки — 1,47%, білоруси та євреї — 1,18%, німці — 0,59%.

Більшість істориків вважають, що Листопадовий рейд майже не мав шансів на успіх, скоріше це був похід відчаю і акт героїзму.

Перший пам’ятний хрест на честь Героїв Базару було виготовлено на початку 90-х років минулого століття.

У 2000 році на місці битви, за кошти української діаспори з Великобританії, відкрито величний Меморіал пам’яті Героїв Базару з іменами полеглих воїнів.