Політичні зигзаги Житомирської облради

Сьогодні у Житомирі відбулося друге пленарне засідання першої сесії Житомирської обласної ради.

Першим заступником голови Житомирської обласної ради обрали Володимира Ширму від БПП «Солідарність», ще одним заступником стала Наталія Рибак від «Опозиційного блоку», яка набрала 44 голоси, її опонент від «радикалів» дістав підтримку у 17 голосів. 

Отже, верхівку обласної влади розподілили між собою представники фракції партії «Батьківщина», президентської партії та колишні регіонали. До складу так званої «ширки» між «Батьківщиною» та «Опоблоком», створення якої так експресивно засуджував народний депутат від БПП Борислав Розенблат, долучилися і його колеги із «Солідарності».

Таким чином, «Батьківщина», яка декларує свою опозиційність та відстороненість від влади на Всеукраїнському рівні, на обласному щаблі більш лояльна до представників «Солідарності» і опоблоку в Житомирській обласній раді. Так, голова Житомирської обласної ради Анжеліка Лабунська йде одним спільним фронтом пліч-о-пліч з БПП та колишніми «регіоналами», маючи двох заступників від цих фракцій.

Представники “Опоблоку”, “Солідарності” та “Батьківщини” проігнорували заклик фракції “Свобода” боротися «проти політичних репресій та реваншу негідників». Під заявою, яку за трибуною під час сесії виголосив Сидір Кізін, підписалися лише голови фракцій ВО «Свобода», «УКРОП» та «Радикальна партія Олега Ляшка». 

Сидір Кізін виголосив категоричну незгоду із репресіями нинішньої влади проти політичних опонентів через застосування вибіркового правосуддя та засудження численних безпідставних затримань і арештів членів патріотичних організацій та партій, активістів волонтерського руху та учасників добровольчих підрозділів. Текст заяви слухали напередодні сесії, тому підписатися могла кожна із фракцій ради.

Сидір Кізін: «Ми підняли це питання на погоджувальній раді. На жаль, не побачив розуміння з боку інших фракцій».

Не буде дивно, якщо розподіл влади між колишніми регіоналами, «Солідарністю» та «Батьківщиною» збережеться не лише на обласному, а й на міському рівні. Адже сесію Житомирської міської ради, яка мала відбутися сьогодні, відмінили. Очевидно, для того, аби прорахувати наступні кроки. Отже, на наступній сесії міської ради варто очікувати формування керівних органів з-поміж представників цих фракцій, зокрема під час обрання заступників та секретаря Житомирської міської ради. І пані Наталія Чиж із «Самопомічі», яку міський голова Сергій Сухомлин мав намір рекомендувати на секретаря, може стати п’ятим колесом до возу.

Наталія Дехтієвська