​Проблема безпритульних тварин у Житомирі потребує комплексного вирішення,- Сергій Сухомлин

У Житомирі волонтери австрійської організації “Four Paws” безкоштовно проводять стерилізацію вуличних тварин. 

Катерина Луцкевич займається цим вже три роки і зробила тисячі операцій, каже: працюють за європейським зразком і використовують сучасне обладання на препарати.

«Це препарат, яким користуються у всій Європі. Час дії наркозу близько 10-15 хвилин. Цього якраз вистачає, щоб ми встигли прооперувати собаку. Під час операції у неї повністю відсутня больова чуттєвість, тому це абсолютно гуманний спосіб прооперувати тварину», – каже волонтер, лікар ветеринарної медицини Катерина Луцкевич.

Стерилізацію проводять у спеціально обладнаному автомобілі, перед кожною операцією інструменти впродовж 15 хвилин очищують у спеціальному розчині, щоб уникнути будь-яких можливих ускладнень

«Ми намагаємось максимально знизити ризик їх появи шляхом використання стерильних інструментів, стерильного покриття та рукавичок. Кожен комплект для тврини індивідуальний. Кожній собаці ми колемо довготривалий антибіотик, який діє 48 годин і забезпечує захист тварини, а також комплексні вітаміни, препарати від глистів та вакцини від сказу. На рану накладається трирівневий шов з ниток, які розсмоктуються самі, тому після операції немає сенсу ще раз приводити тварину для зняття швів. Намагаємось створити після операції максимально комфортні умови у тепловому режимі, тому що наркоз викликає зниження температури. І щоб допомогти собаці перенести цей період більш легко, ми використовуємо місцеві обігрівачі», – розповідає Катерина Луцкевич.

Таких операцій команда “4 лапи” робить більше десяти на день, лише за тиждень волонтери стерилізували у Житомирі вже майже сотню собак. Координатор проекту 4 лапи в Україні Олександра Лісчишина розповідає: у Житомирі проблема безпритульних тварин стоїть достатньо гостро, але місцеві мешканці охоче допомагають волонтерам у її вирішенні.

«Взагалі наша організація працює по всьому світі, 12 офісів у всьому світі. Головний офіс у Відні, Австрія. Україні ми працюємо з 2012 року, вже простерилізували 15 тисяч тварин. Ми працювали в 30 містах України, в деякі міста ми приїздили двічі, тричі, а Житомир зайняв перше місце, ми приїхали сюди вже четвертий раз. Приїхали ми сюди саме за підтримки Сергія Сухомлина та Олега Корха, які дали повністю всю підтримку і допомогли нам з проживанням, з харчуванням», – каже координатор проекту міжнародної благодійної організації “Four Paws” в Україні Олександра Лісчишина.

Житомирські захисники тварин постійно співпрацюють з австрійськими колегами, кажуть: волонтери роблять свою справу на совість, але цього недостатньо.

«Номер один- це стерилізація. І не раз на рік, а регулярно. Є в нас багато ідей та проектів на рівні міста, думаю, що з новою владою ми будемо тісно співпрацювати. Стерилізація має бути регулярною. Номер два- робота з населенням, робота зі школами, с підлітками, що з тварина дійсно треба поводитись гуманно. Стерилізувати, не ображати, і щоб все було добре. І третій пункт- на рівні закону», – наголошує голова Житомирської міської організації захисту тварин Олександра Мальник.

Перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин наголошує: проблема безпритульних тварин складна, для її вирішенні у місті має працювати комплексна програма

«Це достатньо складана робота і робота не на один рік. Не можна сказати, що за допомогою стерилізації цю проблему буде вирішено. Це проблема просвітництва людей, це робота з дітьми у школах, це чіпування домашніх тварин, щоб у людини не було думки просто викинути домашню тварину на вулицю. Це відповідальність людей, які живуть у місті перед цими тваринами. Часто їх просто викидають на вулицю. Це політика міста, і за досвідом європейських країн, при такому комплексному підході проблема вирішується за кілька років», – впевнений перший заступник Житомирського міського голови Сергій Сухомлин.

Волонтери організації “Four Paws” працюватимуть у Житомирі до кінця листопада. Містяни можуть приносити на стерилізацію своїх домашніх улюбленців або обрати собі чотирилапого друга серед тварин, яким вже зробили операцію.