У Житомир з’їхались науковці на міжнародну конференцію «Походження української мови та її говорів»

В Житомирі 13 листопада в приміщенні Житомирського державного університету імені Івана Франка відбулася міжнародна наукова конференція під назвою «Походження української мови та її говорів». В заході взяли участь відомі українські мовознавці з 14 областей України, з-поміж яких член-кореспондент НАНУ Василь Німчук, академік НАНУ Григорій Півторак, чотирнадцять докторів філоглогічних наук, серед них Ірина Фаріон, а також науковці з Білорусії, Польщі та Угорщини.

Як заявили учасники, це найперший науковий захід в Україні в найважливішій для України царині. Бо як відомо, в Україні мовознавство – це не просто наука, це політико-світоглядна сфера. Не секрет, що здійснювана Росією русифікація України проходила одночасно з нав’язуванням українцям моделі розвитку народів і мов як «спільної колиски російського, українського та білоруського народів», де «дозволялось з’явитись» українцям і їх мові після ХІV ст. Добу давньоруської держави Росія беззастережно забирала собі.

Конференцію відкрив професор Житомирського держуніверститету Віктор Мойсієнко. Академік Національної академії наук України Григорій Півторак виступив з науковим дослідженням, в якому переконливо довів на наукових фактах про безперервну тяглість проживання українців на терені від Карпат до середнього Подніпров’я щонайменше з середини І тисячоліття від Різдва Христового. На основі писемних джерел різних народів він довів, що вже тоді розпався спільний слов’янський ареал, та з’явилися оригінальні мовні ознаки різних слов’янських народів, а до кінця ХІІ століття сформувалась чітка мовна відмінність українців.

Науковці з Києва, Черкас, Одеси, Запоріжжя, Житомира, Львова, Умані та інших міст у своїх доповідях висвітлили основні ознаки побутування діалектів української мови. Учасники конференції запропонували науковому співтовариству обговорити та визначити періодизацію розвитку української мови починаючи з VІ століття для подальшої передачі в Міністерство освіти для включення такої періодизації при вивченні історико-мовознавчих дисциплін у навчальних закладах.

Науковий форум залишився поза увагою влади. Надійшло лише привітання від заступника Міністра освіти.