Вчені: кава не викликає нападів аритмії у сердечників

Масштабні спостереження за здоров’ям кількох тисяч людей, які страждають від миготливої аритмії серця, показали, що вживання кави не сприяє розвитку проблем з серцево-судинною системою, йдеться в статті, опублікованій в журналі BMC Medicine.

Для хорошої ранкової кави необхідна якісна кавомашина. Пригостіть себе та друзів, а можливо і ваших клієнтів, смачною кавою, звареною на кавоварках від coffee-man.com.ua

Миготлива аритмія – одне з найпоширеніших захворювань, пов’язаних з порушенням серцевого ритму. Вона може призводити до виникнення тромбів і зупинки серця. Утворення тромбів через порушення скорочень передсердь відбувається, як правило, у вушку лівого передсердя. Ці згустки крові можуть через кров потрапити в різні органи, зокрема, в головний мозок, і викликати ішемічний інсульт.

Сюзанна Ларссон (Susanna Larsson) з Каролінського інституту в Упсалі (Швеція) та її колеги з’ясували, що вживання кави та інших кофеїновмісних напоїв не сприяє розвитку цієї хвороби, провівши величезну за масштабами програму спостережень, в якій брало участь близько 80 000 громадян США і Швеції, і яка тривала понад 12 років.

В рамках цього моніторингу вчені опитували учасників експерименту, як часто вони п’ють кави, і стежили за станом здоров’я їх серця і судин. За словами вчених, від миготливої аритмії страждало близько семи тисяч жінок і чоловіків, які погодилися взяти участь в дослідах, що склало близько 9% від загального числа добровольців з першої хвилі спостережень.

Дослідження показало, що вживання кави, навіть у дуже великих дозах, ніяк не впливало на здоров’я людей, вже страждали від аритмії серця або отримали її за 12 років моніторингу. Для перевірки цих висновків вчені використовували дані інших досліджень, присвяченій цій тематиці, а також нову групу добровольців, що в загальному підсумку підвищило число учасників дослідів до 250000.

Повторний аналіз Підтвердіть відсутність зв’язку між кофеїном і проблемами з серцем, хоча він також розкрив те, що він дуже слабо, але збільшував шанси на розвиток аритмії у чоловіків, і кілька зменшував схильність до цієї хвороби у жінок. Ларссон і її колеги спробують зрозуміти, чому це відбувається, в ході подальших спостережень.

“В цілому, ми не знайшли жодних свідчень того, що посилене споживання кави може збільшувати ризик розвитку миготливої аритмії. Це важливо, оскільки дане відкриття показує, що люди, що люблять каву і турбуються про здоров’я серця, можуть продовжувати пити його, принаймні , у помірних дозах, не ризикуючи стати жертвою цієї хвороби “, – підсумовує Ларссон.