Європейське майбутнє – через 2 покоління

Савік Шустер для мене взірець професійної журналістики. Скільки разів я наважувався зателефонувати йому… Але наприкінці жовтня до мене зателефонувала керівник служби соціальних комунікацій Олена Тофанчук і запропонувала взяти участь у двох прямих ефірах на ТОВ «СавікШустерСтудія». І ось ранком 30 жовтня я вже відкриваю двері фешенебельного багатоповерхового готелю «Турист», що на лівобережній частині Києва. Не буду зупинятися на всій серйозності організації заходу. Скажу лише одним словом – грандіозно!

О 17-й ми, сто незалежних журналістів з усієї України, вперше зібралися на подібний формат програми «Шустер Live». На наші запитання «осмілилися» відповідати народні депутати, політологи, експерти, очільники окре-мих партій. Насамперед телеведучий розповів аудиторії про те, що його «попросили» з усіх телеканалів. «Тож ми вирішили створити свій, – зазначив Савік Шустер, – і назвали його іменем нашої студії 3S.TV. І сьогодні її перший, досить унікальний ефір, бо присвячений він місцевим виборам в Україні».

ДОВІДКА:Шустер Савік Михайлович – журналіст iз канадським та італійським гро-мадянством. Володіє мовами: литовською, російською, англійською, французькою, іта-лійською, івритом, німецькою, розуміє й дещо обмежено говорить українською. Народився 22 листопада 1952 у Вільнюсі. 19-річним студентом другого курсу медичного інституту виїхав з Радянського Союзу. У 1976 році закінчив університет McGILL в Монреалі й поїхав працювати до Італії, у Флоренцію.

У 1979 році висвітлював війну в Афганістані з боку сил опору протягом 10 років на сто-рінках Newsweek, DerSpiegel, Liberation, LaRepublica.У цих же поважних виданнях публікував свої матеріали про головні війни 80-х: у Лівані, Чаді, Нікарагуа. За завданням тижневика Der Spiegel розслідував діяльність мафії в Італії.Протягом 1988 – 2001 років працював на Радіо Свобода. З липня 1996 по травень 2001 очолював московське бюро радіостанції.

З 2001 по 2005 роки працював у телекомпанії НТВ, де у різний час був ведучим програм «Свобода слова», «Герой дня», «Вліяние», «Трєтій тайм».

Влітку 2004 року обійняв посаду заступника гендиректора телекомпанії з документального кіно. Від травня 2005 року Савік за рекомендацією Б. Нємцова та на запрошення власника телеканалу ICTV В. Пінчука започатковує на цьому телеканалі програму «Свобода слова».

10 липня 2007 року Шустер коментував матч за Суперкубок України з футболу.Колись давно навіть грав у складі юнацької футбольної збірної Литовської РСР.

24 серпня 2007 року відбувся перший ефір програми «Свобода Савіка Шустера» на телеканалі Інтер. Того ж дня стартуваві проект «Великі українці», ведучим якого став Шустер. Влітку 2008 року він переходить на канал ТРК Україна.

На Олімпійських Іграх 2008 року в Пекіні Шустер в складі української делегації ніс олімпійський вогонь. Під час Чемпіонату світу з футболу 2010 разом з П. Магою та В. Фро-ловою ввів програму «Африканські пристрасті» на Першому національному.

З 21 січня 2011 програма «Шустер Live» виходить на телеканалі «Перший національний».

…Задаю запитання народному депутатові України І. Віннику: «Хто ж довів виборців до того, що вони (за його ж словами) змушені брати благодійні подачки на виборах?» Він не згоджується з висловом «подачки», каже, що це – подарунки. Розпочинає щось розповідати про люстрацію, суддів, добровольців АТО, а вже після «підштовхування» з боку лідера Радикальної партії О. Ляшка, заявив, що до цього «довели ті люди, що 24 роки керували країною…».

Багатьох журналістів цікавило, чому ж і досі ніяк не можуть оприлюднити результати виборів, в чому причина низького рівня відвідування виборчих дільниць. (Вибирай не вибирай, а правильні підсумки зробить… ЦВК). Набридло слухати: «Зафіксовано численні порушення… а в цілому вибори пройшли демократично і прозоро». Традиційні виборчо-гречкосійні (гречка сьогодні програє грошам. – Авт. – голова правління громадянської мережі ОПОРА О. Айвазовська) потуги відходять в небуття, натомість на виборчій арені з`являються нові, більш прогресивні маніпуляційні технології, як от змішано-пропорційно-відкрито-спискова… система, що геть заплутала звичну механіку «перетворення голосів у мандати», і котру мало хто до кінця зрозумів.

А я, слухаючи окремих депутатів, ще раз переконався в актуальності знаменитого вислову У. Черчилля, який сказав свого часу: «Відмінність державного діяча від політика в тому, що політик орієнтується на наступні вибори, а державний діяч – на наступні покоління». Отож можна сказати впевнено: «Вибори пройшли, готуйтеся до виборів».

Зрештою, ніяких суттєвих змін не сталося. Шкода викинутих на вітер наших коштів, за які можна було б вирішити немало соціальних питань. Наголошую – «наших», бо відома всім Маргарет Тетчер якось зазначила, що державних коштів немає, а є гроші платників податків.

В цілому – сумно… Що це за партійні пріоритети? Адже політику роблять не партії, а люди, вірніше – особистості.

Наступного дня у цій же студії відбулася прес-конференція із Савіком Шустером у прямому ефірі. Йшлося про «гоніння власть імущих», про теми, котрі піднімаються в ефірах, про 10-річний ювілей нелегкої журналістської діяльності в Україні. Він, зокрема, чимало розповів про себе, заявив, що, на жаль, у нашому українському політичному бомонді поки що немає справжніх політиків («проблема жадібності, проблема грошей, «підлизування», псевдо лобіювання унеможливлюють справжню політику»). В політику йдуть здебільшого заради грошей…

Чимало запитань цього разу були спрямовані на саму програму, нову студію і ставлення Савіка до нинішньої влади. Хто про що, а мене знову цікавило наше європейське майбутнє і чи ще довго доведеться його чекати. Безумовно, я згоден, що Україна – центр Європи, але тільки географічно.

«Я навіть ще не знаю, що буде далі із самим Євросоюзом, – сказав Савік. – Я не впевнений, що він сам витримає в майбутньому. Але Україна все одно залишиться в Європі… Нас обманюють… Але не кажуть, як саме стати європейською країною… Україна дуже різна… Україна, на мою думку, це – спроба об`єднати, скажімо, Литву і Орловську область… Поки я не можу сказати, що Україна має сильну об’єднувальну ідею… Це – ментальність людей, вони повинні краще розуміти одне одного. Думаю, що довго… можливо, ще два покоління пройде».

Насамкінець Савік Шустер заявив, що такі зустрічі з цією аудиторію від-буватимуться щоквартально. Що ж, до нових ефірів, Перший неолігархічний!

https://www.youtube.com/watch?v=dbrKcnzsURA– за 30.10.2015

https://www.youtube.com/watch?v=FLFBIitj5xA– спец-випуск за 31.10.2015