Боротися з кротами та засівати газон

– Ми нещодавно купили будинок в селі. У зв’язку з цим у мене кілька запитань:

1) На ділянці старі кущі бузку, акації. Як можна їх підрізати, щоб не нашкодити їм?

2) Так як землю давно ніхто не обробляв (приблизно 10 років), то тут розвелося море бур’янів. Як їх прибрати?

3) Яку краще засіяти траву для газону?

Олена Володимирівна

1) Обрізка вашим кущам потрібно омолоджуюча,  Дуже сильна. Таку обрізку цьогоріч проводити вже запізно. Постарайтеся поки вирізати всі сухі, пошкоджені, хворі і слабкі (тонкі, з невеликою кількістю листя) гілки, а також зайвий підріст, особливо якщо кущ у вас прищеплений.

2) Кращим методом боротьби з бур’янами була і залишається ручна прополка. Але можна купити гербіцид “Раундап”, розвести його в концентрації, в 1,5 рази, що перевищує зазначену в інструкції. З обприскувача (в безвітряний і сухий день!) Акуратно обробіть бур’яни по листю, тільки намагайтеся не потрапити на кущі та дерева. Велика частина бур’янів через тиждень загине, особливо якщо не пройдуть сильні дощі.

Після цієї процедури садити щось на оброблений грунт можна буде тільки через 2 тижні (за цей час препарат повністю розкладається).

3) З газонних сумішей добре зарекомендувала себе вітчизняна суміш «Пітер-Спорт» з серії «Пітер-Грін». Травка грубувата, але дуже стійка і життєстійка. Газонні суміші серії «Трифоліум», навпаки, дають надзвичайно красивий травостій, але результати перезимівлі не надто надихають.

– Допоможіть розібратися з хворобами яблунь, груш і слив – вони у нас засихають без видимих причин. Деревам близько 10 років, росли добре, плодоносили, стовбури рівні, без пошкоджень і наростів. Потім засихають, з низу стовбура йдуть молоді пагони, але через рік і вони гинуть. Якщо зрізати гілку, то серцевина коричнева. Що це за хвороба і чи можна врятувати дерева?

Олена.

– На жаль, важко заочно щось підказати, бо причин загибелі дерев може бути дуже багато. Однак у вашому випадку насторожує, що гинути почали всі дерева відразу. І яблуні, і сливи, і груші.

Можливо, на ділянці, наприклад, підвищився рівень ґрунтових вод – це нерідко призводить до загнивання коренів плодових дерев.

Однак, враховуючи, що сохнуть дерева зверху, можна припускати захворювання – наприклад, «молочний блиск». Подивіться, чи немає на деяких листках блискучого, сріблясто-білуватого нальоту? Якщо є, то всі уражені (усихаючі) пагони треба обрізати до здорової деревини, зрізи обробити 5-процентним розчином мідного купоросу, що пригнічує розвиток патогенного гриба. І всі рослини полити з обприскувача тим же розчином, а також обробити купоросом землю в пристовбурних колах. Зрізи після висихання мідного купоросу обов’язково треба замазати садовим варом. Часто ці заходи дають непоганий результат.

До речі, якщо ваш сад вразив саме «молочний блиск», то першими захворіли, швидше за все, сливи, вони сильніші інших дерев схильні до цього захворювання. А вже від них зараза поширюється на решту саду.

1) Минулої весни посадити 2 куща бузку поруч один з одним, цієї весни обидва відмінно пішли в ріст, набрякли бруньки, як раптом один кущ почав чахнути і майже весь засох. Що це, може, кріт попід’їдали коріння? Як ефективно боротися з кротами?

2) Чи можна робити газон по «цілині», не перегортаючи траву, а обприскати її «Раунданом» і насипавши зверху 10 см землі, потім засіявши газонну траву?

Валерій Павлович.

1) Кущ бузку міг усохнути як через те, що кріт підрив коріння (але не попід’їдали, бо корінням кріт не харчується) і в землі утворилися порожнечі, так і через грибний захворювання.

У кожному разі загиблий чагарник необхідно викопати і спалити, а грунт на цьому місці рясно обприскати 5% розчином мідного купоросу. Та і другий кущ після цвітіння теж треба обприскати: по листю і землю навколо.

Для боротьби з кротами найефективніший спосіб – звернутися до професіоналів, безліч організацій займаються цим.

Якщо ви хочете вапна шкідників самі, то спробуйте купити отруєні приманки і розкласти їх так, як вказано в інструкції. Іноді допомагають прилади у вигляді вібруючих заглиблюється в землю трубочок. Але один такий прилад ефекту не дасть, їх треба встромляти в землю рівномірно через 5 – 10 м по всій ділянці, тоді буде толк. Але коштують приборчики досить дорого. Так що фахівці можуть обійтися дешевше.

До речі, лити в нори воду марно, не витрачайте час даремно. Кроти дуже швидко пересуваються, і у них в підземеллях маса піднятих «кімнат», де вони врятуються від будь-якого потопу.

2) Після обприскування «Раундапом» два тижні садити новий газон можна. Всі бур’яни таким обприскуванням ви не вб’єте – залишиться цілою вся снить і близько половини кульбаб. Але такий метод в принципі застосовується.

Окрім того, хорошим помічником для вашоого будинку чи саду стане газаонокосилка від “Доброго господара”. гарний помічник у господарстві. Детальніше на http://dtv-instrument.com/produktsiya-viking/gazonokosarki/