Через блокування роботи Житомирської кондитерської фабрики міський бюджет недоотримає 30 мільйонів гривень податків

Житомирська кондитерська фабрика – один з найбільших платників податків у обласному центрі не може вже два тижні відновити роботу. 

Основна причина – дії чиновників з реєстраційної служби, що підпорядковується Міністерству юстиції.

Новорічні свята це «жнива» для виробників цукерок. Сьогодні свято проходить повз житомирських кондитерів. Щодня за словами керівництва заводу підприємство несе 3 млн. гривень прямих збитків – цехи не працюють, проте життєдіяльність підприємства та технологічних процесів необхідно підтримувати. Непрямі збитки складно порахувати. 

По-перше, найбільш гаряча для виробників цукерок новорічна пора пройде мимо. По-друге, зірвані міжнародні контракти, по яким будуть штрафні санкції. По-третє, чим довше підприємство не працює, тим більше втрачаються його ринки збуту, за які знову необхідно потрібно заново боротись. 3-4 дні простою поставок – не особливо критично, проте після декількох тижнів контракти будуть розриватись.

Щорічний платіж підприємства до податкових органів – більше 100 млн. гривень. Також це зарплати 2-х тисячного колективу та робота місцевих суміжників. На 1 робоче місце у виробництві з’являється 2-3 суміжних робочих місця. Це означає, що наслідки простою виходять далеко за межі фабрики.

Втрати бюджету міста за дні простою фабрики – 4 млн.гривень.

Після відновлення роботи фабрики обсяги поставок не одразу повернуться – відбудеться відповідне скорочення платежів як мінімум на 3-4 місяці. Загалом, втрати бюджету міста при оптимістичному сценарії складуть – 30 млн. гривень. З кожним днем простою фабрики втрати наростають. Депутатам міської ради при складанні бюджету міста на наступний рік необхідно врахувати зменшення дохідної частини.

З 2006 року фабрикою керує Ігор Бойко. У 2009-2010 роках він викупив долі партнерів та як повноправний власник почав інвестувати у технологічне переоснащення. З 2010 по 2015 у фабрику було вкладено 200 млн. гривень. Німецьке та італійське обладнання дозволило на новому рівні працювати з міжнародними ринками. На сьогодні оборот фабрики складає 1,5 млрд.гривень, і вона займає третє місце за обсягом виробництва після «Рошену» та харківської «АВК». Продукція постачається у 37 країн світу.

27 листопада керівництво заводу з’ясувало, що юридична реєстрація їх підприємства скасована. Відповідно банківські рахунки заблоковані, заробітну плату неможливо видати та розрахуватись з постачальниками.

Працівник реєстраційної служби, що скасував реєстрацію підприємства на сьогодні «у бігах», інші чиновники, причетні до цієї справи, не можуть з’ясувати хто крайній. На деяких вже відкриті кримінальні провадження.

Разом з тим керівництво фабрики – директор Тетяна Горобець та власник Ігор Бойко запевняють, що зроблять усе можливе для оперативного відновлення роботи фабрики.