Гуманітарна рада при ОДА стала на захист української мови

В Житомирі відбулось засідання гуманітарної ради при облдержадміністрації. 

Першим питанням було звернення до Житомирських обласної і міської рад розглянути і направити до Президента і Верховної ради листи з вимогою скасувати закон Колесніченка-Ківалова. 

Заява гуманітарної ради Житомирської облдержадміністрації з питань функціонування та подальшого впровадження української мови як державної в Житомирській області

“На пропозицію Житомирської облдержадміністрацією Комісією з питань функціонування та подальшого впровадження української мови як державної було розроблено і запропоновано проект Концепції розвитку української мови як державної в Житомирській області. Після аналізу проекту Концепції працівники юридичного відділу ЖОДА прийшли до висновку про неможливість її впровадження, оскільки положення Концепції суперечать чинному Закону України «Про засади державної мовної політики», прийнятого в 2012 році за ініціативою та проектом С.Ківалова і В.Колесніченка. 

Подальший розвиток подій в Україні показав, що Закон «Про засади державної мовної політики» став подразником та провокатором мовного сепаратизму в Україні. Обласні і міські ради східних і південних областей на основі Закону прийняли рішення про запровадження російської мови як офіційної на своїх територіях. Ці території стали об’єктом територіальних зазіхань Росії під час інформаційної та військової агресії навесні 2014р. Опираючись на рішення комуно-регіональних обласних рад, Росія проголосила ці області «Новоросією» та заявила про намір «захистити російськомовне населення» цих територій, щоб виправдати військову агресію. Як виявилось, Закон став засобом руйнації України та заохотив Росію до військового вторгнення на Донбас, та призвів до мовного протистояння. Зрештою, Закон змістом багатьох статей суперечить статті 10 Конституції України та рішенню Конституційного суду від 1999 року, перешкоджає українцям реалізовувати своє конституційне право в частині використання, поширення, пропагування державної української мови. 

Вважаємо першочерговими державними завданнями в частині культурно-мовного будівництва таке:

А) Прийняти Державну програму з відродження й упровадження української мови в усі сфери державного і суспільного життя, або ж відновити дію Указу Президента України № 161/2010 «Про Концепцію державної мовної політики».

Б) Припинити дію руйнівного для Української держави закону «Про засади державної мовної політики» Колесніченка-Ківалова.

В) В Уряді створити спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань регулювання державної мовної політики.

З відповідними листами Комісія звернулась до Президента України, Прем’єр-Міністра та Голови Верховної ради.

Просимо депутатів міської та обласної рад підтримати наше звернення.

Представники Гуманітарної ради наголошують, що актуальність такого звернення підтверджують зокрема і події на вчорашній сесії обласної ради. 

В’ячеслав Дехтієвський, член гуманітарної ради: “Коли на зауваження голови облради Анжеліки Лабунської до депутата Ірини Костюшко, що виступати на сесії варто державною українською, а не російською, депутатка від БПП (сама з Києва, але обрана від сіл Коростеньського району) відповіла, що буде виступати, як захоче, та повторила стереотип, що в АТО воюють більшість російськомовних. Тому хочу нагадати, що на Донбасі в місцевих радах, які здали Донбас Росії, депутати розмовляли виключно російською мовою. І ми не хочемо, щоб таке повторилося в Житомирській обласній раді”.