На Михайлівській у Житомирі 2,5-метровим дідухом об’єднували українців та відновлювали традиції. Фото

Михайлівську вулицю у Житомирі вихідними прикрасили дідухом висотою 2.5 метри.

Дідух до новорічних свят зробив представник громади РУНВіри “Оріяни” Олексій Пшеничнюк. 

Організатори події впевнені, що встановлення 2,5-метрового дідуха на центральній вулиці Житомира сприятиме відродженню традиції плетення снопів, об’єднає навколо дідуха людей різного віку та релігійних поглядів. Тому назву мистецькій події обрали відповідну: “Дідух єднає українців”.

“Якщо сказати просто, це — головна прикраса на Різдво. Колись в українців ялинки не було. Звичай пережив всі соціальні і релігійні формації і дійшов до нашого часу у такому вигляді. На цій землі, яка називається Україна, споконвіку жиди племена, які вирощували хліб. Вони почали зображати Бога не тільки у вигляді глиняних статуеток, а й у вигляді снопа. Дідух завжди присутній у хаті. Але на Різдво він набуває особливого статусу, кажуть що це сходинки для духа предків. Тому що на Різдво померлі душі приходять до нас на вечерю, щоби розділити це велике свято”.

Також Олексій пояснив особливу будову різдвяного снопа: “У дідуха є три ноги. Те, що пов’язує нас з минулим є стовбуром і це ми. Є гілки — наше майбутнє. А зерна — душі, які мають прорости і народитися. На Житомирщині більше побутує назва не дідух, а коляда”.

Олексій виготовляє дідухи більше п’яти років, а також спільно із однодумцями щороку проводить майстер-класи із дідуха і павука (теж забута новорічна прикраса – елемент українського феншую). Його вироби широко відомі в Україні. А подарований місту сніп є найбільшим у практиці майстра. Працював над ним Олексій із перервами з літа.

Під час встановлення дідуха пройшов концерт за участі ансамблю “Журавка” та Анастасії Чудінової. Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблого рівно рік тому командира розвідки батальону “Айдар” Динаміта. Також житомиряни могли придбати подарунки на невеликій виставці майстрів народної творчості.

Дідух прикрашатиме сцену на Михайлівській з 19 грудня до 19 січня.

Для довідки.  Дідух, або як його ще називають дід, сніп, коляда, хлібне дерево – старовинний оберіг українців. Символ родоначальника сім’ї – діда і всіх предків, які колись жили. За віруваннями дідух приносить в родину щастя та радість, захищає від біди, сприяє святковому настрою. Його робили з першого зажинкового чи останнього обжинкового снопа, використовуючи колосся пшениці, льону, вівса та прикрашали сухоцвітами і стрічками. На Різдво господар урочисто вносив дідуха в хату і ставив на покуті, де сніп стояв до Водохрещі.

Людмила-Ладислава Лобачова