Покупки в закордонних інтернет-магазинах можуть обкласти додатковими зборами

Рада Євразійської економічної комісії розглянув і відклав на наступне засідання питання про посилення регулювання інтернет-торгівлі на іноземних віртуальних майданчиках. Пропонується ввести додаткові збори, які збільшать вартість середньостатистичного телевізора, купленого за кордоном, на суму від 200 до 1000 грн. (в залежності від ціни і ваги).

Експерти вважають, що це рішення в цілому правильне – бюджет отримає додаткові кошти. Але в результаті може вирости інфляція, знизиться споживчий попит, а гроші, які раніше росіяни витрачали на купівлю зарубіжних товарів, надійдуть не так на внутрішній ринок, а залишаться в «панчохах».

Поки пропонується два основних варіанти нових митних зборів за товари, куплені на зарубіжних інтернет-майданчиках.

Перший передбачає звільнити від митних платежів товари дешевше € 22 і вагою нижче 1 кг. Посилки, що потрапляють в діапазон € 22-150 і 1-10 кг, зажадають сплати збору в розмірі € 15. За товари, вартість яких більше € 150 і (або) загальна вага перевищує 10 кг, зажадають збору в € 15 плюс 30% від митної вартості, але не менше € 4 за 1 кг ваги.

Для прикладу, плоский телевізор діагоналлю близько 100 см і вагою в десять кілограмів Зараз на зарубіжних інтернет-майданчиках можна придбати приблизно за 8 тис. грн. (це явно вище € 150). Якщо буде затверджено цей варіант нового митного регулювання, то додаткова «накрутка» перевищить 400 грн. Телевізори з діагоналлю більше 1 метра часто важать більше 10 кг і зростуть у ціні на 1000 грн. (€ 4 за 1 кг ваги).

Згідно з другим варіантом, товари з митною вартістю до € 150 і вагою не більше 10 кг будуть обкладатися збором в € 10 Якщо митна вартість посилок перевищує € 150, а вага – понад 10 кг, тоді збір становитиме € 10 плюс 30% від митної вартості, але не менше € 4 за 1 кг ваги. 

У результаті, якщо зараз вартість тієї ж електроніки в вытчизняних і зарубіжних інтернет-магазинах приблизно однакова (але все-таки у вітчизняних трохи вище), то після введення нової митної політики іноземні гравці будуть безсумнівно програвати в ціні. 

lemarbet.com пропонує вітчизняним підприємцям дерево статей про створення магазинів. Інтернет бізнес, не зважаючи ні на що, розвивається. Тому скористайтесь хорошою нагодою.