​У Житомирі скасовують ліфтові картки і плату 1 і 2 поверхів за обслуговування ліфтів

Відповідний документ прийнято на засіданні виконавчого комітету 16 грудня. 

Систему ліфтових карток в місті буде скасовано протягом січня місяця 2016 року та встановлено вартість послуги з технічного обслуговування ліфтів у розмірі: 0,44 грн за 1 кв. м.

З 1 січня компанії, що обслуговують ліфти працюватимуть місяць безкоштовно, за цей час мешканці зможуть використати раніше куплені картки, а сплачуватимуть за техобслуговування ліфтів лише з лютого-місяця, зазначив міський голова Сергій Сухомлин.

«Я особисто займаюся питанням відміни ліфтових карток у Житомирі. З 2000 року мешканці міста повинні користуватися картками, щоб їздити ліфтом. Якщо на початку тисячоліття – це був вимушений крок, то останні кілька років – це здирництво коштів громадян. Житомир чи не єдине місто в Україні, де досі стоять карткомати. Півтора роки на посаді першого заступника ми поступово рухались до цього історичного рішення і на прикладі пілотного проекту у КПВЖРЕПі №6 стало зрозуміло, що при відміні карток, ліфти все одно працюють справно. Особливих проблем протягом півтора року не виникало» – зазначає Сергій Сухомлин.

Відповідно до постанови Кабміну, при відміні ліфтових карток, оплата за технічне обслуговування ліфтів включається у квитанцію і нараховується за кв.м. незалежно від кількості осіб які проживають в квартирі та поверху. Це означає, що мешканці перших поверхів повинні були б сплачувати за техобслуговування ліфтом, коли ним не користуються.

«Ми розуміли таку несправедливість і чекали поки на рівні Кабміну приймуть зміни до відповідної постанови по звільненню перших поверхів від сплати за технічне обслуговування ліфтів. І нарешті, в липні поточного року це сталося. Також, рішенням виконавчого комітету міської ради ми відмінили оплату і для других поверхів, компенсуватимемо ліфтовим компаніям витрати з міського бюджету» – констатує мер Сергій Сухомлин.

Для певних категорій громадян, оплата за технічне обслуговування ліфта буде розрахована відповідно до пільг та житлових субсидій, на які вони мають право.