У Житомирі відбувся семінар “Ефективний контроль за бюджетом міста”

Один із героїв «Кавказької полонянки» сказав: «Вип’ємо за те, щоб наші бажання співпадали із нашими можливостями». Співпадіння бажань із можливостями – це спрощена формула бюджету, де видатки мають відповідати надходженням.

Таку проблему намагаються вирішити в багатьох країнах світу впродовж століть. А в Україні особливо. Звичайній людині без спеціальної освіти складно зрозуміти бюджетну систему. Із тонкощами державного кошторису представників політичних партій та громадських організацій ознайомив експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

«Ніхто в Україні не готовий до аналізу бюджету як кошториса. Це не можливо зрозуміти простій людині. Це можуть зрозуміти бюджетні спеціалісти. Тому в Україні така ситуація: з одного боку – законодавство України відкрило повністю всі бюджетні кошториси і дозволяє громадянам брати будь-яку документацію, а з іншого боку – люди без спеціальних знань нічого не зрозуміють. Але для тих, хто зрозуміє вже важливо, що відкрили ці процеси. Ми навчаємо зрозуміти бюджет навіть людей, які не мають вищої освіти»

В бюджеті 2015 року вперше було запропоновано елементи бюджетної децентралізації. На місцевий рівень передали частину загальнодержавних податків, що дозволило збільшити місцеві бюджети на 40%. Наслідком стали ремонт доріг, утеплення будинків та енергозберігаючі заходи.

На семінарі «Ефективний контроль за бюджетом міста» політолог Олександр Солонтай відмітив, що громадяни поки не мають можливості брати участь у розподіленні бюджетних коштів.

«В майбутньому буде в нас така бюджетна система, коли кожен громадянин буде брати участь у розподіленні бюджету. Наприклад, будуть запитувати думку у батьків, які водять дітей до садочка або школи, щодо потреб дітей; або у людей, які живуть у дворах, будуть запитувати їх думку про бюджет, який витрачається на благоустрій цих територій. Поки що ми до цієї стадії не дійшли. Ми на етапі, коли вже всі бюджетні процеси відкриті, все можна дізнатися, але треба проявляти власну активність, якщо ти хочеш зрозуміти або розібратися»

Бюджет – це кошти громади, а пересічну людину цікавлять гроші в його кишені, якісна освіта і медицина, благоустрій навколо.

Коли ціни та комунальні послуги постійно зростають, а зарплати та соціальні виплати залишаються на рівні трирічної давнини, людям не до тонкощів бюджетного процесу. Але для тих, хто розуміє, що економічні проблеми не повинні ставати перешкодою для розвитку демократії та місцевого самоврядування, необхідно розбиратися, звідки гроші потрапляють в бюджет і як витрачаються. Варто, щоб люди не збайдужіли до знань, прав та свобод в той час, коли в гаманцях пусто. Бо лише знання дають добробут. Про це говорили ведучі семінару.

Експерти Інституту політичної освіти Олександр Солонтай та Володимир Феськов розповіли про бюджетний процес в міській раді, порадили, як контролювати бюджет Житомира та комунальні підприємства.

Наталія Дехтієвська