В Білорусі в 2016 році з’являться в обігу монети

Після запланованої на 1 липня 2016 деномінації в Білорусії в обігу з’являться монети і нові банкноти із зображеннями, присвяченими регіонам країни, повідомила  прес-служба Нацбанку Білорусії.

Президент Білорусії підписав указ про проведення деномінації офіційної грошової одиниці республіки. До 31 грудня 2016 року буде проведено заміна звертаються грошових знаків зразка 2000 року у співвідношенні 1 до 10 тисяч. В даний час в країні в якості платіжних засобів використовуються банкноти, монети – ні.

“Враховуючи обраний масштаб укрупнення білоруського рубля, найнижчий номінал банкноти, що діє в даний час, – 100 рублів – буде замінений на найнижчий номінал нового грошового ряду – 1 копійку”, – йдеться в повідомленні.

Всього з 1 липня 2016 року в обіг будуть випущені сьомій номіналів банкнот (5, 10, 20, 50, 100, 200 і 500 рублів) і вісім номіналів монет (1, 2, 5, 10, 20 і 50 копійок, а також 1 і 2 рубля). Загальна концепція дизайну нових банкнот відповідає девізу “Моя країна – Білорусь”. Кожна банкнота присвячена одній з областей Білорусії і Мінську. У дизайні нових банкнот збережена спадкоємність в частині використання зображень пам’яток архітектури та містобудування.

“На аверсі (лицьовій стороні) вводяться в обіг розмінних (циркуляційних) монет зображений державний герб Білорусії, на реверсі (зворотному боці) – цифрові позначення номіналів монет”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Банк Латвії  випустив колекційну монету вартістю п’ять євро із зображенням котів. Про це повідомляється на офіційному сайті фінансової організації.

Монета зі срібла 925 проби виготовлена за мотивами казки латиського письменника Альберта Кроненберга «П’ять котів». Відзначається, що дизайн дензнака розробили Аніта Паегле – ілюстратор дитячих книг, а також Джон Струпуліс. На аверсі зображені тварини – Муріс, Нюріс, Інціс, Мінціс і Пунціс – сплячими на ліжку. На реверсі ці ж коти тримають в лапах ложки або миски. Крупним планом зображений кіт з тарілкою каші і ложкою.

Сайт “coins.kiev.ua” предлагает бесплатно оценить и продать монеты Украины. Все сделать можна онлайн, за реальными рыночными ценами. Не спешите отдавать золотые монеты в ломбард, двертесь профессионалам сайта.