В Овручі вшанували місцевих ліквідаторів

14 грудня, з нагоди відзначення Дня ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС, в Овручі відбулися урочистості приурочені тим, хто приборкав техногенну катастрофу минулого століття. 

Участь в урочистому заході взяли керівники району та міста, серед яких перший заступник голови райдержадміністрації Юрій Дивинський, Овруцький міський голова Іван Коруд, окремі працівники РДА і її відділів, а також міськвиконкому, очільники громадських організацій та учасники ліквідації наслідків чорнобильської трагедії. 

Розпочалися урочистості з покладання вінків і квітів до пам’ятного знаку в Чорнобильському парку, обеліска загиблих міліціонерів при виконанні службових обов’язків і меморіальної дошки на приміщенні райвідділу міліції.

Після цього всі зібралися в читальному залі районної бібліотеки для дорослих, де ведучі ще раз нагадали присутнім, з допомогою кінохроніки, про ту страшну катастрофу, яка сколихнула нашу країну 29 років тому. 

Вибух на реакторі четвертого енергоблоку Чорнобильської АЕС, який його зруйнував та привів до викиду великих кількостей радіоактивних речовин, стався вночі 26 квітня 1986 року. Цю подію називають найбільшою техногенною катастрофою в історії людства. 

У 1986–87 роках у ліквідації наслідків тої аварії взяли участь близько 600 тисяч людей. Серед них і сотні жителів Овруччини, багатьох з них уже немає в живих. В числі їх був і наш земляк, командир відділення пожежників Микола Ващук, якого посмертно було нагороджено орденом Червого Прапора, який удостоєний висого звання Герой України. 

Пам’ять загиблих і померлих від радіаційного опромінення присутні вшанували хвилиною мовчання. 

Про велич подвигу земляків – ліквідаторів, котрі вступили у двобій з мирним атомом, їх мужність, відданість, високий професіоналізм, виявлені під час ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, значний особистий внесок у забезпечення захисту населення говорили того дня у своїх виступах і Юрій Дивинський та Іван Коруд. 

Відзначення окремо Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС встановлено указом Президента. Адже саме 14 грудня 1986 року закінчили будувати саркофаг над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції.

– Вважаю, що ми про це не повинні забувати ніколи, – додав насамкінець Овруцький міський голова Іван Коруд. – Тож міська рада вирішила Чорнобильський парк перетворити у Парк Пам’яті. Про тих, хто захищав нашу країну в роки Великої Вітчизняної війни і брав участь у ліквідації Чорнобильської катастрофи, брав участь у Революції Гідності і в бойових діях у зоні АТО. Сподіваюся, що всі овручани долучаться до цього, а всі «питейні» заклади звідти будуть прибрані. 

З нагоди відзначення Дня ліквідатора керівники міста і району вручили великій групі ліквідаторів Грамоти і грошові винагороди, а спільно із заступником Житомирського “Всеукраїнського об’єднання ветеранів ” Віталієм Юшкевичем – деяким ще й орден «За заслуги» та медалі. 

Він також подякував районній та міській владі та особисто Наталії Жураховській в організації цього заходу.

В ході зустрічі велася жвава дискусія щодо необхідності відстоювання соціальних гарантій, передбачених законодавством, відновлення окремих пільг для постраждалого населення. Керівники ГО  ,,Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в Овруцькому районі,, Віталій Юшкевич та Віктор Пальоний запропонували прийняти резолюцію до Верховної Ради і Кабінету Міністрів з приводу наболілих проблем, учасники мали можливість поспілкуватись між собою. Під час проведення заходу, самодіяльні митці порадували ліквідаторів також піснею.

Низький уклін і вічна слава нашим землякам, які нехтуючи своїм власним здоров’ям брали участь у ліквідації страшної трагедії – аварії на ЧАЕС.


Звернення ГО ,,Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи Овруцькому районі,, до керівників держави:

Майже 30 років нас віддаляє від Чорнобильської трагедії. З кожним роком все більше ліквідаторів відходять у вічність, а токож все менше і менше приділяється з боку державних структур уваги до проблем та віділенням фінансування повязаних з наслідками аварії. І ми ліквідатори обурені таким ставленням до нас. 

Постійно проводяться дії на ущімлення Закону України ,,Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС“. Той факт, що не тільки постійно зменшується надання ліквідаторам пільг, а тепер ще й замахнулися на здоров’я наших дітей і онуків з північних районів Житомирщини, які построждали внаслідок ЧАЕС. 

З метою захисту населення, яке постраждало внаслідок ЧАЄС вимагаємо:

1. Відновити безкоштовне харчування дітей постраждалих від ЧАЄС шляхом зміни законодавства про тендерні закупівлі і надання права вирішування даних питань облрадам та обладержаміністраціям.

2. Забезпечувати безкоштовними путівками ліквідаторів ЧАЄС ( категорія 2) та матері з дитиною.

3. Відновити безкоштовне забезпечення ліками дітей – інвалідів, хвороба яких повязана з наслідками аварії на ЧАЄС незалежно від доходів.

4. На законодавчому рівні забезпечити можливість оформлювати документи на різні пільги, які були встановлені до 01.01.2015 року для постраждалих на ЧАЄС (4 категорія)

5. Законадавчо забезпесити створення постійно діючіих комісій при облдержадміністраціях із залученням відповідних фахівців, незалежних експертів та громадських організацій з метою виявлення незаконно отриманих статусів постраждалих, ліквідаторів, інвалідів ЧАЄС.


Голова організації ГО ,,Союз ветеранів ліквідації Чорнобильної катастрофи в Овруцькому районі,,  М.А. Нікончук.

Голова ради ГО ,,Союз ветеранів ліквідації Чорнобильної катастрофи в Овруцькому район,, В.Ф. Юшкевич.