​В лікарнях і поліклініках міста відмінять благодійні внески на витратні матеріали

У бюджеті Житомира передбачили кошти на забезпечення господарського утримання лікарень і поліклінік. 

Відтепер, предмети одноразового використання (витратні матеріали) – рукавички, шприці, крапельниці, одноразові серветки, миючі та дезінфікуючі засоби, купуватимуть за бюджетні кошти, а не за благодійні внески пацієнтів. На ці потреби з міського бюжету виділили 8,6 млн. грн.

“У 2014-му році житомиряни внесли 6,9 млн. грн. благодійних внесків у 6 медичних закладах, які підпорядковуються місту. Враховуючи показники минулих років, орієнтовна сума сплачених благодійних внесків на кінець цього року складе близько 7 млн. грн”, – повідомив заступник міського голови з гуманітарних питань Матвій Хренов.

За його словами, практика благодійних внесків у лікарнях і поліклініках виникла через те, що до цього часу з міського бюджету передбачалися капітальні видатки на придбання обладнання, капремонти та реконструкції. Забезпечення медичних закладів витратними матеріалами і пошук коштів на ці заходи «лягали на плечі» лікарень і поліклінік. Останні в свою чергу були змушені звертатися по допомогу до пацієнтів з проханням зробити благодійні внески.

Тому, аби зменшити навантаження на гаманці громадян, уникнути можливого зловживання при використанні благодійних внесків та насамперед забезпечити медичним закладам належні умови для виконання їхніх обов’язків, міська влада передбачила у бюджеті на 2016 рік кошти для придбання витратних матеріалів.

«Наступного року ми хочемо відійти від практики залучення благодійних внесків від населення на придбання витратних матеріалів. Тому ми закладаємо 8,6 млн. грн. в міському бюджеті на ці потреби. Ця сума розраховувалася на основі розміру благодійних внесків, які вносили фізичні особи та підприємства у попередні роки, та з врахуванням інфляції. Житомиряни не повинні платити за елементарні речі, такі як рукавички, шприци, вату та ін. Це повинно закуплятися за бюджеті кошти», – говорить міський голова Сергій Сухомлин.

Прийняте рішення наразі стосується придбання витратних матеріалів, а не лікарських засобів.

Окрім цього, у найближчі роки в галузі охорони здоров’я Житомира планують здійснити ряд перетворень: провести комп’ютеризацію поліклінік з подальшим впровадженням електронної карти пацієнта, забезпечити дільничних лікарів необхідними ресурсами для повноцінного виконання їх обов’язків, створити міський хоспіс та інше. 

Про це повідомив заступник міського голови з гуманітарних питань Матвій Хренов.