З нагоди 100-річчя від дня народження Ріхтера​ житомиряни зустрілися з французьким кінорежисером Бруно Монсенжоном

Житомиряни, зокрема викладачі музичної школи №2 імені Святослава Ріхтера, відзначили 100-річчя з дня народження видатного піаніста ХХ століття Святослава Ріхтера. Вечір “Ріхтер в кадрі” відбувся в Будинку кіно в Києві. Зала була повністю заповнена професійними музикантами, любителями музичної культури, кіно та шанувальниками творчості піаніста. 

З-поміж гостей заходу – французький режисер Бруно Монсенжон. Він зняв близько 100 документальних фільмів про видатних музикантів сучасності. Його картини показували на найпрестижніших кінофестивалях, відзначених великою кількістю нагород. 

Бруно Монсенжон став єдиним у світі режисером, якому епохальний піаніст Святослав Ріхтер довірив власну біографію. Фільм «Ріхтер Нескорений» можна вважати головним біографічним полотном режисера.

Французький режисер розповів про спілкування з маестро та про роботу над фільмом. Із Святославом Ріхтером він познайомився на початку 70-х років, а з його музикою, ще раніше, у 1966 році на концерті у Парижі. 

Над картиною “Ріхтер Нескорений” робота тривала впродовж двох років, а матеріали для фільма він збирав чверть століття. Півроку працювали у французькому Антібі в квартирі батьків Бруно, де Ріхтер провів свої останні місяці.  

Фільм складається із рідкісних архівних документів, записів концертів та унікального інтервʹю, де в кадрі Ріхтер прямо перед камерою читає та коментує свої щоденники. Останні кадри стрічки зняті за кілька місяців до його смерті. Деталі особистого життя піаніста Монсенжон в кіно не показує. 

Монсенжон розповів: «Я монтував фільм 26 раз, показав Святославу Теофіловичу ще незмонтовану картину. Він уважно подивився і сказав : «Це я». Для мене ці слова були найбільшою похвалою, яку я коли-небуть чув про свою роботу. Закінчив фільм я вже після смерті маестро».

Премʹєра фільму Бруно Монсенжона «Ріхтер Нескорений» відбулася ще в 1998 році і стала сенсацією. Тільки Бруно Монсенжону Святослав Ріхтер дав згоду на зйомку і тільки з ним він багато та відверто говорив про себе. Навіть сьогодні фільм «Ріхтер Нескорений» залишається найбільш повною і достовірною біографією знаменитого музиканта.

«З Ріхтера намагаються зробити ікону, а він був просто Ріхтер, до нереальності глибокий музикант, до наївності чесна людина, критичний, різкий, не щадить ні себе, ні своїх колег-музикантів» – згадує Монсенжон.

Бруно Монсенжон обіцяв приїхати на батьківщину Ріхтера в Житомир та відвідати єдину в Україні музейну Кімнату памʹяті Святослава Ріхтера, яка відкрита до 100-річчя знаменитого земляка в музичній школі №2.

Ведучими вечора були дослідник творчості піаніста Юрій Бохонов та голова Міжнародної громадської організації «Товариство німців України – «Відергебурт» Володимир Піньковський. Юрій Бохонов демонстрував записи музичних творів у виконанні Святослава Ріхтера із своєї знаменитої і унікальної колекції. 

Директор Житомирської музичної школи №2 імені Святослава Ріхтера Людмила Кочевенко зауважила: «Я пишаюся тим, що разом з Бруно Монсенжоном до Парижу полетять не лише подарунки від житомирян – фотоальбом «До 100-річчя знаменитого земляка», виданий в музичній школі №2 імені Святослава Ріхтера та бюст музиканта – робота народного художника України, скульптора Василя Фещенко, а й приємні враження від творчого спілкування».