Зубко пообіцяв об’єднаним територіальним громадам для початку 1 мільярд гривень

Представники 159 об’єднаних територіальних громад визначили маршрутну карту майбутньої роботи.

“Першими бути складно, але ваші 159 громад отримають від цього великі вигоди. Держава надасть вам всю необхідну підтримку, в тому числі і бюджетну”.

Про це сказав Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко під час наради представників центральних органів виконавчої влади з головами об’єднаних територіальних громад в Києві у середу.

«У Державному бюджеті 2016 року передбачено фінансування регіональних інвестиційних проектів із Державного фонду регіонального розвитку у розмірі 4,65 млрд. грн. В Держбюджеті 2016 року також буде передбачено окрему субвенцію на підтримку об’єднаних територіальних громад у розмірі 1 млрд. грн.», – повідомив Геннадій Зубко.

Під час наради представники об’єднаних територіальних громад отримали практичні посібники з питань організації роботи. Зокрема, посібники з типовим статутом територіальної громади, примірним положенням про старосту, процедурними питаннями організації роботи органів місцевого самоврядування об’єднаної територіальної громади. Також їм надані посібники щодо організації роботи виконавчих органів місцевого самоврядування та примірні положення структурних підрозділів, алгоритм основних дій з реорганізації органів місцевого самоврядування, посібник по розробці стратегічного плану розвитку громади. Крім того, вони отримали відповіді на ті питання, які виникали у них в процесі проведення об’єднання.

Учасники наради обговорили стандарти надання послуг з освіти та охорони здоров’я, питання взаєморозрахунків з державним казначейством, а також створення проектних офісів у об’єднаних територіальних громадах для роботи з інвестиційними проектами.

У роботі наради брала участь делегація з Житомирщини на чолі з директором Офісу реформ Романом Слідзевським. У її складі були голови всіх об’єднаних територіальних громад області.

Мінрегіон