Бюджетні установи Житомирської області здійснюють несанкціонований відбір газу з газорозподільної системи – Житомиргаз

Заборгованість за постачання природного газу установ та організацій, що фінансуються з місцевого та державного бюджетів, становить 9,8 млн. грн., а за розподіл газу – 1,2 млн. грн. 

“Фактично бюджетні установи здійснюють несанкціонований відбір газу з газорозподільної системи. Тому «Житомиргаз» не має законних підстав продовжувати розподіл природного газу боржникам і зобов’язаний припинити їм газопостачання”, – зазначають на підприємстві.

Як зазначають газовики, ПАТ «Житомиргаз» інформувало місцеві адміністрації щодо змін у взаємовідносинах споживачів і газорозподільної та газопостачальної компаній. Втім не всі керівники бюджетних установ та організацій звернули на це належну увагу і заздалегідь не потурбувалися про виконання вимог закону.

“За новим законодавством, що діє з 27 листопада 2015 року (зокрема Кодексу газорозподільних систем і Правил постачання природного газу), за всіма споживачами закріплене право вільного вибору постачальника газу. Бюджетні організації також отримали право купувати газ у будь-якої газопостачальної компанії на рівні з іншими суб’єктами господарської діяльності. Для законного оформлення взаємовідносин з постачальниками газу бюджетні установи повинні пройти процедуру укладання відповідних договорів, замовити обсяги газу і здійснити передоплату. Адже якщо ці умови не виконуються, відбір газу вважається несанкціонованим”, – говорять на підприємстві.

Газопостачання буде припинене до закладів освіти Андрушівського, Бердичівського, Баранівського, Брусилівського, Житомирського, Любарського, Народицького, Овруцького районів, які заборгували найбільше.

“Газ є державним ресурсом, тому «Житомиргаз» як оператор розподільних мереж, і «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ», який здійснює постачання газу споживачам області, зобов’язані щомісяця звітувати за нього гроші НАК «Нафтогаз України». Крім того, через відсутність оплати ТОВ «ЖИТОМИРГАЗ ЗБУТ» не в змозі вчасно сплатити за поставлений газ, що спричиняє скорочення постачання палива на територію Житомирської області”, – підсумовують в “Житомиргазі”.