Футбольний сезон 2016 року буде насиченим, – Олег Янчевський

Виконавчий директор ЖОФФ Олег Янчевський розповів про перспективи весняного футбольного сезону.

“Найбільше весну чекають футболісти. І не лише ті вболівальники, які із нетерпінням чекають на телетрансляції єврокубкових поєдинків, але й самі футболісти, які вже за місяць вийдуть на футбольні поля. 

Житомирщина у цьому очікуванні не є винятком, бо нинішній футбольний сезон має усі підстави стати більш насиченим, масовим та видовищним, ніж, наприклад торік чи позаторік. 

Федерація футболу Житомирської області у ці дні працює над тим, щоб організувати, узгодити усі деталі футбольного календаря 2016 року. 

Те, що сезон буде напруженим і багатшим на футбольні події, можна не сумніватися. У всіх районах та містах Житомирщини помітне футбольне пожвавлення, з’являються нові футбольні команди, реєструються футбольні клуби. 

Футбол вже давно став улюбленим видом спорту не лише у чоловіків, але й поступово на футбольні поля виходить все більше жіночих колективів. 

Традиційно популярні на Житомирщині турніри на призи клубу «Шкіряний м’яч», змагання «Даруймо дітям радість», щорічний міжнародний дитячий «Кубок Фенікса» у цьому році буде проходити під егідою новоствореної громадської спілки «Дитячо-юнацька футбольна ліга Житомирщини». 

Організаційно-установче засідання «дитячої ліги» відбудеться у Житомирі вже за два тижні – 3 березня 2016 року. 

Дитячо-юнацький футбол в Україні за останні роки отримав масове поширення і Федерація футболу України ухвалила рішення рекомендувати обласним федераціям створити окрему спілку, яка налагодить кращу та системну роботу і координацію усіх дитячо-юнацьких футбольних змагань.

Програма футбольного сезону 2016 року на Житомирщині ще лише формується. Однак вже сьогодні зрозуміло, наскільки потужним та різноманітним буде представництво усіх регіонів області у чемпіонатах та кубкових турнірах. Наприклад, у найпопулярнішому і, без сумніву, головному кубку Житомирщини – турнірі на честь Героїв Небесної Сотні, у цьому році прагнуть взяти участь аж 29 футбольних колективів. 

Більш представницькою, аніж у минулі роки, стане вища ліга чемпіонату Житомирської області. Якщо торік у головному чемпіонаті області взяло участь лише вісім футбольних команд, то сьогодні про готовність грати у найсильнішому дивізіоні чемпіонату Житомирщини вже заявили 12 колективів. 

Ще більшу динаміку демонструє перша ліга обласного чемпіонату, де замість минулорічних десяти учасників весною та влітку 2016 року гратимуть аж вісімнадцять команд. Головна вимога і головні зусилля Федерації футболу Житомирської області вже зараз зосереджені на тому, щоб підготувати, узгодити та збалансувати календар чемпіонату і алгоритми кубкових поєдинків. 

Ще важливіше – досягти безумовного виконання регламенту усіх змагань, які будуть внесені до офіційного футбольного календаря. Те, що футбольний сезон нинішнього року буде вкрай насиченим, говорилося вище, однак ми маємо вже сьогодні зауважити та зосередити увагу футбольних вболівальників на тому, що Житомир вперше за свою історію матиме своїх представників у чемпіонаті України серед жіночих команд. 

Цілком можливо, що вже у цьому році найбільший вклад у відродження популярності, або й навіть слави житомирського футболу, внесуть саме дівчата із футбольного клубу «Полісяночка», який гратиме у 1-й лізі вітчизняного чемпіонату. Чоловічі команди Житомирщини мають намір стартувати у чемпіонаті України серед аматорських колективів. Поки що йдуть суто організаційні процедури напередодні старту нового сезону, але про намір виступати у «аматорському» чемпіонаті України вже зараз заявляють щонайменше чотири футбольні дружини нашої області.

Звісно, що Житомир і вся область і надалі, вже у черговий рік підряд, все ж таки сподівається на відродження у обласному центрі так званого «великого футболу». Адже усім зрозуміло, що чемпіонат області – це чудово, а розширення числа його учасників лише додає йому популярності, але ж…

Чисельний загал футбольних «фанів» Житомирщини очікує на появу у Житомирі, або й у містах області справжньої команди майстрів-професіоналів. Сьогодні найбільші очікування та сподівання можна пов’язувати із відродженням ФК «Полісся». 

Вже за кілька днів відновляться активні роботи по відновленню та осучасненню головної спортивної арени Житомирщини – Центрального житомирського стадіону «Полісся». У тому, щоб колись найславетніший футбольний клуб Житомирщини відродив своє повноцінне життя, сьогодні зацікавлена не лише громадськість Житомира, але й влада Житомирщини. 

Приклад «Полісся» однозначно надихне і громадськість, бізнесове середовище та владу у ряді регіонів області, де також пам’ятають про свою, нехай і колишню славу, яку захочуть примножити свіжими здобутками. Якщо так станеться, якщо на Житомирщині конкуруватимуть не лише у своєму внутрішньому обласному чемпіонаті, але й на всеукраїнському рівні – виграють усі. Навіть ті, хто про футбол має дуже приблизне уявлення. Адже наші діти, вихованці багатьох дитячо-юнацьких спортивних закладів Житомирщини, матимуть змогу гартувати та вдосконалювати свою майстерність не на чужині, а спочатку у себе вдома. 

Сьогодні футбольні таланти із Житомирщини відомі не лише по усій Україні, але й у ряді країн Європи. Сумно, але поки що лише у себе, на Житомирщині, футбольним надіям та «зірочкам» немає видимої перспективи. Але ж, знову ж таки, зауважимо і підкреслимо – поки що немає. 

Члени виконкому під керівництвом голови ЖОФФ Олександра Коцюбко щиро сподіваються, що якраз нинішній футбольний сезон матиме плідні, відчутні та однозначно оптимістичні наслідки для розвитку найпопулярнішого у народі спорту –футболу. 

Безумовно, доведеться багато попрацювати, цілком можливо, що не все із наміченого нам вдасться втілити у життя, але ми віримо у прогрес, у відчутний поступ і якісно нове майбутнє поліського футболу. 

Запрошуємо до співпраці усіх небайдужих громадян, наших давніх і щирих вболівальників, спонсорів та меценатів, які проявляли упродовж багатьох років справжнє благородство та жертовність у ставленні до потреб нашого житомирського футболу. Задля цього ми працюватимемо і надалі.”