Мешканець Житомирщини контрабандою вивозив нагороди Другої світової війни у північну Європу. Фото

Співробітники Управління СБУ в Житомирській області попередили спробу контрабандного вивезення культурних цінностей з України за допомогою міжнародних поштових відправлень.

Мешканець одного з міст Житомирщини незаконно відправляв поштою за кордон предмети фалеристики. Для приховування контрабандного вантажу від митного контролю правопорушник використовував спеціальну упаковку, що ускладнювала його ідентифікацію.

Співробітники спецслужби затримали зловмисника у поштовому відділенні під час відправлення міжнародної посилки із нагородами. Правоохоронці виявили у бандеролі чотири ордени «Червоної зірки», отримувачем яких був громадянин однієї з північноєвропейських держав.

За попередніми висновками експерта, вилучені нагороди часів Другої світової війни становлять культурну цінність, порядок їх вивезення регулюється спеціальними актами митних органів України.

Слідчим підрозділом Управління СБУ в Житомирській області розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України.

Триває досудове слідство.