У Житомирській області внаслідок незаконного видобутку бурштину пошкоджено 220 га ґрунту

Через нелегальний видобуток бурштину лише у Житомирській області виявлено 220 гектарів пошкодженої ґрунту.

Про це заступник міністра екології Світлана Коломієць заявила в четвер, 25 лютого, під час круглого столу в інформагентстві “Укрінформ”, передає “Дзеркало тижня”.

“Щорічно, за різними оцінками, в Україні видобувається нелегально від 120 до 300 тонн бурштину на рік. При цьому обсяг тіньового ринку становить 200-300 мільйонів доларів”, – уточнила заступник міністра.

Разом з тим ряд інших експертів під час прес-конференції висловили думку, що в Україні необхідно провести комплексний аудит ресурсного потенціалу надр і потужностей видобутку корисних копалин, а також створити спеціальну біржу, на якій буде продаватися бурштин, оскільки зараз він незаконно вивозиться з країни.

Окрім того, як повідомляють сьогодні в СБУ, під час рейду, вночі, на території державного лісгоспу в Овруцькому районі правоохоронці затримали двох мешканців Рівненської і Хмельницької областей, які екскаватором готували ділянки для видобутку бурштину. 

Зловмисники поглиблювали вириті “попередниками” ями, прокладали канал для підведення води, щоб використати гідропомпи. За словами “старателів”, за кожну ніч роботи їм обіцяли сплатити по одній тисячі гривень.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 240 Кримінального кодексу України.

Техніку вилучено та доставлено на штрафмайданчик. Тривають оперативно-слідчі дії для встановлення та притягнення до відповідальності організаторів незаконного видобутку “сонячного каменю”.