​Водопостачання приватного будинку своїми руками

Водопостачання приватного будинку може здійснюватися централізовано – від водопроводу або автономно – зі свердловини або колодязя і цілком може бути зроблено своїми руками.

При наявності водопроводу зменшуються витрати на пристрій водопостачання будинку, так як немає потреби бурити свердловину або копати колодязь.

Але, по-перше, не скрізь за містом, в селі або на дачному масиві є водопровід, а по-друге, водопостачання вашого будинку потрапляє в повну залежність від справної роботи водопроводу.

Автономне водопостачання приватного будинку

Автономна система водопостачання, хоч обходиться дорожче, зате дає повну незалежність, а в разі відсутності водопроводу – вибору особливо і немає.

Для пристрою своїми руками автономного водопостачання приватного будинку потрібно вибрати джерело водопостачання і прокласти підводить (зовнішню) і внутрішню водопровідну мережу. Крім цього, необхідно підібрати і встановити найбільш підходяще насосне обладнання. Джерелом води при такій системі водопостачання приватного будинку можуть служити пробурена свердловина або колодязь.

Переваги водопостачання приватного будинку зі свердловини в тому, що її можна пробурити практично в будь-якому місці ділянки, на глибший горизонт, де вода чистіша, ніж грунтові води. Але це обійдеться дорожче.

Викопати колодязь – більш дешево, але при цьому, як правило, забір води здійснюється з верхнього горизонту – грунтових вод, ймовірність забруднення якого набагато вище.

При будівництві будинку на ділянці, бажано, викопати колодязь або пробурити свердловину ще до початку будівельних робіт, для забезпечення їх водою.

Підбір насоса або насосної станції

Автономне водопостачання приватного будинку неможливо також і без насоса, який здійснює підйом і подачу води зі свердловини або колодязя. Для водопостачання будинку можуть використовуватися, як поверхневі так і глибинні (заглибні) насоси.

І для свердловини і для колодязя краще підійде занурювальний, з ним менше клопоту та й використовувати його можна при будь-якому рівні води, а більшість поверхневих, тільки якщо її рівень знаходиться на глибині не більше 7-8 м від поверхні. У будь-якому випадку, обраний насос повинен бути надійним і з характеристиками, які б дозволяли забезпечувати необхідні подачу і тиск в системі водопостачання будинку.

А для того, щоб забезпечити автоматичне його включення і підтримання заданого тиску у водопровідній мережі необхідно використовувати блок автоматики і водонапірні бак або насосну установку – “безбашенка” з гідроакумулюючої ємністю, яку цілком зібрати і встановити своїми руками.

Зовнішня і внутрішня мережа водопостачання будинку

Зовнішню мережу водопостачання приватного будинку можна монтувати ще на стадії підготовки до будівництва, до пристрою фундаменту будинку. Ці роботи також нескладно виконати своїми руками.

Внутрішня мережа системи водопостачання приватного будинку, як правило, монтується вже після зведення стін, спорудження перекриттів і даху будинку, але ще до остаточної обробки стін і стелі. Тому що, в залежності від обраної схеми водопостачання, запірної арматури, матеріалу труб і з’єднань необхідно буде проробляти отвори в стінах або закладати труби в стіни. Можна ці роботи виконувати паралельно з пристроєм опалення (монтажу водяного опалення, кладки печі або каміна) і каналізації будинку.

Хорошої якості rehau his труба знадобиться кожному хазяїну. То ж, купуйте їх у “Супермаркете Фитингов”. Сюди потрібно усім. хто вміє працювати власними руками.