Житомирянам радять не купувати м’ясо з рук через африканську чуму

Житомирянам радять не купувати м’ясо та м’ясні продукти, а також будь-які продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

Таку інформацію озвучили 24 лютого  під час засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії при Житомирському виконкомі, повідомляють у міській раді.

“Жителі міста повинні розуміти, що придбаний у випадкової людини у невстановленому місці товар, на який відсутні відповідні документи, що засвідчують якість продукції та в умовах, які не відповідають санітарним нормам у будь-який момент може обернутися великим лихом для покупця та його родини”, – йдеться у повідомленні.

Африканська чума свиней відноситься до зоонозної групи інфекційних захворювань тварин та має здатність швидко розвиватися і поширюватися на великі території. Хвороба не підлягає лікуванню і немає вакцини для її профілактики. Людина не хворіє даним захворюванням, однак може бути залучена до епідемічного процессу, як переносник збудника інфекції.

Збудником африканської чуми свиней являється вірус, який має високу стійкість до факторів середовища та зберігається в продуктах свинячого походження, які не мали термічної обробки (соління та сирокопчені харчові вироби, харчові відходи, які використовують для годування свиней).

Нагадаємо, у Житомирській області фахівці Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України у лютому зафіксували черговий випадок зараження диких кабанів африканською чумою свиней (АЧС). 

Визначено зону спостереження радіусом 20 км, в яку ввійшли: Радомишльський район, частини Брусилівського, Коростишівського районів Житомирської області.