Житомиряни на громадських слуханнях підтримали перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк

Вперше про перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк заговорили майже два роки тому. 

Спочатку ініціаторами перейменування були житомирські краєзнавці. Вони дослідили, що барон де Шодуар Іван Максиміліанович заснував парк ще на початку ХІХ сторіччя. Шодуар – колекціонер унікальних картин та меценат, який утримував військовий госпіталь Житомира. Він побудував 16 будинків міста за власний рахунок. Завдяки барону в парку з’явилися екзотичні дерева, які були завезені з інших країн. 

Про це сьогодні на громадських слуханнях розповів член Національної спілки краєзнавців України Сергій Собчук.

“Треба повернути історичну назву – Шодуарівський парк. Родина Шодуарів відома з ІІ половини ХVІІІ століття. Вони вихідці з Південних Нідерландів, це сьогоднішня територія Бельгії. Шодуари починали, як звичайні робітники, але, напевно, в них було генетично закладено, що вони свій бізнес (це я кажу такою сучасною мовою) вели доволі вдало. Свої кошти витрачали на благодійність. Наш парк був створений намаганням Івана Максиміліановича. Тому треба повернути історичну назву»,розповів краєзнавець Сергій Собчук. 

Краєзнавця підтримує автор петиції щодо перейменування журналіст Сергій Фещенко.

«Справедливо, щоб парк носив назву на честь свого засновника. Тому що згідно Закону України “Про топоніміку…” парки і сквери називаються іменами засновників, – повідомив Сергій Фещенко.

Розповівши присутнім основні причини перейменування та поринувши в історію родини Шодуарів, учасники громадських слухань перейшли до обговорення. Кожен бажаючий висловив свою думку. Більшість присутніх підтримали ініціативу зміни назви. Деякі житомиряни були проти, аргументуючи це затратами на перейменування. Їм відповіли, що коштів потрібно мінімум. Деякі не хотіли, щоб був забутий Юрій Гагарін, іменем якого за часів Радянського Союзу назвали міський парк. Їм відповіли – космонавт жодного відношення до парку не мав. 

Тим більше, в Житомирі є вулиця Гагаріна. А ще його іменем хочуть назвати сквер на Польовому Майдані біля фонтану “Космонавт”. Художник Дмитро Раков став автором петиції на сайті Житомирської міської ради. 

Після жвавої дискусії відбулося голосування. 37 присутніх проголосували за перейменування парку Гагаріна в Шодуарівський парк. Проти – 6 осіб. 

Останнє слово, а точніше голосування, за депутатами. Чи стане парк Шодуарівським, вони вирішуватимуть на сесії Житомирської міської ради. А результати громадських слухань допоможуть обранцям зробити висновки щодо доцільності перейменування.


Автор – Наталія Дехтієвська

Фото Олега Климчука