Активісти з Житомирщини повідомили Саакашвілі про корупцію в МСЕК

ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в місті Коростень та Коростенському районі сприяє правоохоронним органам в питанні виявлення хабарників лікарів МСЕК та викриття «лжеінвалідів». 

Організацією започатковано народний рух “Операция Ы або сядем усе” по виявленню «лжеінвалідів» та розпочато всеукраїнську народну благодійну акцію по збору коштів для інвалідів-держслужбовців для забезпечення їхнього повноцінного та якісного життя із театралізованими виставами «Пересувна народна люстрація на замовлення».

Координатором всеукраїнської народної акції є голова організації Віталій Федорович Юшкевич. Організована та працює цілодобова гаряча лінія: тел. 067-797-25-03, 093-785-36-02.

За короткий проміжок часу у Житомирі співробітниками Служби безпеки України спільно з міліцією та прокуратурою 29 жовтня затримано на хабарі голову однієї з комісій обласного центру медико-соціальної експертизи та 9 березня 2016 року співробітниками Управління СБУ в Житомирській області спільно з прокуратурою та поліцією викрито корупційні дії двох керівників міжрайонних медико-соціальних експертних комісій, які систематично вимагали хабарі від інвалідів.

На думку голови організації Віталія Юшкевича у викритті таких фактів зацікавлені, як начальник обласного управління охорони здоровя Олександр Торбас так і головний лікар обласної МСЕК. 

Питання виявлення зловживань на МСЕКах  “На контролі” громадського руху «Народний контроль». 

Для більш ефективної діяльності правоохоронних органів, ефективного виявлення зловживань у медицині активісти за підтримкою звернулися з листом до М. Саакашвілі.

Лідеру українського Руху за очищення

Організатору Антикорупційного форуму

Міхеілу Саакашвілі

Про підвищення соціальної захищеності

інвалідів в Україні та корупцію в МОЗ

Усі говорять про корупцію – від Президента до опозиціонера, від чиновника до пересічного громадянина, від підприємця до безробітного. Вона породжує зневіру народу в існування суспільної справедливості та стала корінною глибинною причиною повстання народу проти влади в Революцію гідності 2013-2014 років. Корупція в галузі охорони здоров’я – головна перешкода на шляху України до процвітання.На теперішній час в Україні зареєстровано 2,64 млн. інвалідів, що становить більш як 5,7 відсотка загальної чисельності населення.

Як наслідок дії застарілої медичної моделі інвалідності, в Україні система МСЕК підпорядкована Міністерству охорони здоров’я та у результаті хибної структури МСЕК, у комісіях медико-соціальної експертизи на теперішній час задіяні лише медики, часто одночасно є експертами висновків на МСЕК та лікуючими лікарями одночасно. Діяльність таких комісій має вкрай непрозорий і закритий характер. МСЕК вважається однією з найбільш корумпованих установ у сфері державної соціальної політики. Непоодинокими є факти, коли інвалідність та пов’язане з нею відповідне пенсійне забезпечення у комісіях МСЕК можна отримати за хабар. Масовими є випадки, коли права інвалідів, які справді потребують соціального захисту з боку держави, обмежуються і порушуються, про що свідчать численні скарги, публікації у ЗМІ про корупцію і зловживання у МСЕК. Практично в кожного інваліда в Україні слово «МСЕК» сьогодні неодмінно асоціюється з поневіряннями, безправністю і моральним приниженням.

Лікарі, які входять до складу медико-соціальних експертних комісій, з одного боку, приймають важливі державницькі рішення, пов’язані з розподілом бюджетних і матеріальних ресурсів (встановлюють інвалідність, яка дає право людям на отримання пенсій та відповідних засобів реабілітації), а, з іншого боку, вони не несуть у повній мірі відповідальності за корупційні дії згідно законодавства. Діяльність МСЕК призводить до неефективного і непрозорого розподілу державних коштів.

В Україні корупція продовжує процвітати особливо рясно в галузі охорони здоров’я на Житомирщині, що вривається терпець. Існують непоодинокі випадки нецільового використання державних коштів, існує велика кількість псевдо-інвалідів та псевдо-ліквідаторів як серед депутатів усіх рівнів, так і серед керівників державних установ та підприємств, які на протязі багатьох років незалежності держави грабували та грабують бюджет країни. Найбільш страшне, що існує ціла армія непокараних керівників МСЕКів та лікарів хабарників, які за період з 1991 року та по даний час своїми медичними експертними висновками розплодили псевдо-інвалідів. Залишаються реальністю факти патріотизму «так званих героїв», які своїми злочинними діями та байдужим ставленням до національних інтересів, як пиявки, в кінцевому рахунку втопили державу Україну по лікті в крові. Дійсні інваліди отримують мізерні пенсії на, які не можливо купити ліки, продукти харчування, заплатити за лікування вже не кажучи про життєві витрати.

А які наслідки після себе залишили головні лікарі, що свій трудовий та професійний шлях пов’язали із керівництвом МСЕКів? Як відчувають себе лікарі хабарники, які винайшли ефективний шлях заробітку, що приводить до наявності великої кількості чорнобильців псевдо-інвалідів? Бути інвалідом необхідно мати не тільки гроші, але і потужне здоров’я, така думка сформувалася серед більшості пересічних громадян держави. А як себе, цікаво, відчувають депутати, керівники підприємств, державних установ, які є незаконними інвалідами чорнобиля та постає питання як вони цю інвалідність отримали?

Ціллю ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської катастрофи в місті Коростень та Коростенському районі» є урегулювання першочергових проблем у сфері державного соціального захисту інвалідів та докорінне реформування діючої системи їх державної соціальної підтримки і забезпечення:

1. Створення спеціалізованої державної служби з питань медико-соціальної експертизи та реабілітації, що забезпечить:

– адаптацію практики проведення медико-соціальної експертизи в Україні до стандартів ЄС, усунення підстав і загроз корупції та порушень прав інвалідів;

– суттєве підвищення відкритості, прозорості і підзвітності процедур проведення медико-соціальної експертизи, запровадження персональної відповідальності членів медико-соціальних експертних комісій.

2. Розширення прав громадських організацій інвалідів на участь у проведенні медико-соціальної експертизи, на участь делегованих представників (соціальних експертів, соціальних експертів-реабілітологів) громадських організацій інвалідів у складі медико-соціальних експертних комісій;

– надання права громадським організаціям інвалідів проводити незалежну (громадську) медико-соціальну експертизу, результати якої підлягають обов’язковому розгляду і врахуванню або аргументованому відхиленню медико-соціальними експертними комісіями.

3. Створення незалежної експертної комісії із фахівців МОЗ, в тому числі і незалежних медиків експертів з інших регіонів країни, а у разі можливості із залученням іноземних фахівців (Республіка Грузія).

4. Створення робочої групи з членів Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції та із числа членів громадських організацій щодо виявлення зловживань головними лікарями обласних лікарень, головними лікарями МСЕКів та лікарями експертами обласних медичних закладів, лікарями лікарських експертиз на протязі 25 років.

5. Відсторонення причетних до зловживань із зайнятих посад та притягнення їх до кримінальної відповідальності у разі виявлення випадків незаконного отримання груп інвалідності;стягнення коштів з осіб, які привели своїми зловживаннями до отримання збитків нанесених державі.

6. Реформування діючої системи працевлаштування працездатних інвалідів, зокрема, запровадження спеціалізованого обліку працездатних інвалідів за територіями (місцевостями) їх проживання, наявними на них вакансіями, на яких можуть бути працевлаштовані інваліди відповідних категорій.

Держава мусить пройти очищення, отримати довіру від народу та стати реальним виразником його інтересів. «Держава для людей повинна працювати безперечно і надійно» – Президент України Петро Порошенко.


ГО «Союз ветеранів ліквідації Чорнобильської

катастрофи в місті Коростень та

Коростенському районі»,

Координатор всеукраїнської народної акції:

“Пересувна народна люстрація на замовлення”

Цілодобова гаряча лінія:

тел. 067-797-25-03, 093-785-36-02.

Віталій Федорович Юшкевич