Бургомістр міста Зінген у відставці Олівер Ерет у Ружині поділився досвідом децентралізації

У селищі Ружині відбулося засідання «круглого столу» на тему: «Про необхідність підтримки реформи децентралізації в Україні», у ході якого німецький консультант з питань децентралізації, бургомістр міста Зінген у відставці Олівер Ерет поділився досвідом реформ, проведених у Німеччині.

У заході взяла участь голова обласної ради Анжеліка Лабунська, яка, відкриваючи засідання, звернула увагу голів сільських та селищних рад району на те, що без об’єднання територіальних громад вийти з кризи неможливо.

«Уся Європа пройшла шлях децентралізації, і наша країна теж має його пройти. Без децентралізації ми не зможемо подолати кризу в нашій державі. Я розумію, що сьогодні дуже мало робиться законодавчо, аби реально запустити реформу децентралізації. Але ми разом із депутатським корпусом обласної ради будемо вимагати від Верховної Ради України приймати ті закони, які необхідні для успішного проведення реформи. Це стосується і наділення коштами територіальних громад, і повернення їм повноважень, а головне – передача громадам права розпоряджатися землею», – зазначила голова обласної ради.

У свою чергу німецький консультант Олівер Ерет розповів про процес реформування громад у Німеччині, наголосивши, що кожна країна має свої особливості й Україна не повинна повністю копіювати досвід європейських країн. Але є деякі подібні речі, які можна впроваджувати і в Україні.

«Завдяки проведеній реформі Німеччина на сьогодні є найпотужнішою країною Європейського Союзу. Багато чого ЄС навчився саме у Німеччини, і на її прикладі більшість європейських країн створили у себе так звану «Європу регіонів». Такий досвід буде корисний і для України», – розповів Олівер Ерет.

Він наголосив, що головною перевагою децентралізації є підвищення якості адміністративних та комунальних послуг, а також стабільний економічний розвиток усіх регіонів.

«У Німеччині, як і в Україні, теж є як багаті промислові регіони, так і менш успішні місцевості, але завдяки децентралізації в усіх регіонах жителі мають рівноцінний рівень життя. Ми проводимо політику фінансового вирівнювання. Для цього створено спеціальний загальний фонд, з якого рівномірно розподіляються кошти, у тому числі і на менш забезпечені регіони. Це робиться для того, щоб люди не переїжджали з маленьких міст у великі, тим самим їх перенасичуючи», – сказав експерт.

У рамках «круглого столу» німецький консультант Олівер Ерет проведе зустрічі з головами сільських і селищних рад усіх районів Житомирської області.

Прес-служба обласної ради