​Ремонт кухонної витяжки

Витяжка – це досить важливий прилад на кухні, який дозволяє готувати їжу і не турбуватися, що вся кімната буде в димі і гару. Тому непрацююча витяжка приносить незручності і вимагає швидкого ремонту. Витяжки бувають найрізноманітніші, але несправності у всіх однакові.

Ось деякі поширені несправності витяжок, з якими нам доводилося стикатися:

Якщо не працює двигун і підсвічування, швидше за все проблема в харчуванні витяжки. Потрібно перевіряти автомати в електричному щиті і напруга в електромережі розетки.

Якщо все в порядку, перевіряється харчування на клемах витяжки, можливо пошкоджений кабель або штепсель.

Бувають висувні витяжки, які включаються, якщо висунути нижню їх частину. У такому випадку може не спрацьовувати кінцевий вимикач, його потрібно відрегулювати.

Якщо підсвічування працює, а двигун не включається. Швидше за все, проблема в кнопочному блоці, дуже часто перегорає загальний контакт на першій кнопці, в результаті не працює не одна з швидкостей. Проблема вирішується заміною кнопкового блоку або перепайкой згорілого контакту. На малюнку показаний перепаять контакт, для його посилення припаивается зачищений тонкий багатодротяний провід.

Так само причиною можуть бути відвалилися дроти або пропажа контакту в роз’ємах через вібрацію. Можна спробувати перекрутити всі роз’єми.

Якщо двигун реве, але не запускається. Можливо, перегорів запобіжник в обмотці двигуна. Часто він керамічний і знаходиться прямо в корпусі двигуна, щоб до нього дістатися, потрібно повністю розібрати двигун.

Щоб перевірити запобіжник, потрібно продзвонити обмотки двигуна. Незалежно від типу включення, повинні звониться як мінімум дві обмотки – робоча і пускова.

Обмоток може бути і більше, вони потрібні для перемикання швидкостей.

Якщо обмотки справні, то проблема в неробочому конденсаторі, який потрібен для запуску двигуна. Якщо конденсатор роздутий то він точно не робочий, якщо ні – то перевіряється за допомогою мультиметра.

Чи не працює підсвічування. Спочатку потрібно спробувати поставити нові лампи і подивитися їх тип. Якщо стоять лампи розжарювання, швидше за все проблема в кнопці включення підсвічування. Якщо стоять галогенові лампи, то в корпусі витяжки потрібно шукати перегоріли трансформатор.

Якщо стоять лампи денного світла, то можливо несправне пускорегулюючий пристрій. Незалежно від типу ламп, часто пропадає контакт в патроні або ламається кнопка.

Чи не працює одна з швидкостей. З великою часткою ймовірності проблема в кнопці, можливо так само перегоріла доріжка на платі. Іноді перемикання швидкостей забезпечується включенням балансування конденсатора в ланцюг обмоток двигуна. Вихід з ладу цього конденсатора може привести до подібних проблем.

Двигун в витяжці згорає дуже рідко, якщо ж таке сталося, то ремонт витяжки недоцільне, оскільки вартість двигуна становить приблизно половину вартості витяжки. Всі інші несправності виявляються і усуваються відносно просто.

Вцілому, якщо у вас поламалась побутова техніка чи будь-яка інша, вам на поміч прийде сайт Bestinstrument. Звертайтесь з різними проблемами і їх допоможуть вирішити – http://bestinstrument.com.ua