​Серед учасників Руху за очищення є політики, але питання створення окремої партії не порушувалось. Микола Череднік

Однією з центральних подій цього тижня у Житомирі стало проведення Антикорупційного форуму та приїзд Міхеіля Саакашвілі, в рамках всеукраїнського туру Руху за очищення. 

Ми поспілкувалися із представником ініціативної групи Руху за очищення у Житомирі — Миколою Чередніком.

– У багатьох виникає запитання що таке Рух за очищення та яка його мета?

Рух за очищення — це широка громадська платформа, яка ставить собі за мету оновити країну, ліквідувавши причини корупції та змінивши корумповані політичні еліти. Завданнями Руху є показати теперішній владі, що країна знаходиться у дуже важкому економічному становищі та їхня політика є провальною для людей і країни.

– Яким чином створився місцевий осередок?

Місцева ініціативна група була створена шляхом рекомендацій із центрального оргкомітету Руху за очищення. Особисто мене порекомендувала громадянська платформа Нова Країна, від руху “Чесно” — Володимира Пінковського, від “ДемАльянсу” — Юрія Жуковського. Також членами ініціативної групи є відомі у Житомирі волонтери та громадські діячі Валерій Арушанян та Олександр Романчук. Крім ініціативної групи, до організації та проведення форуму долучилася велика кількість житомирян та організації.

– Хто є керівником місцевого осередку?

Як такого поняття керівник осередку не існує. Є секретар, який координує діяльність. Рішення ініціативною групою приймаються колегіально. Не може бути такого, що хтось прийде і скаже, що і як нам робити. Це стосується і центрального орг. комітету. Місцева ініціативна група є самостійною та незалежною у своїй діяльності, якщо це не суперечить регламенту та меті руху за очищення. Секретарем у Житомирі є Олександр Романчук.

– Чи не перетвориться це у політичну партію, адже серед лідерів руху багато політиків?

На даний момент Рух за очищення є громадським рухом. Серед його лідерів та учасників справді є політики, але наразі не стоїть питання щодо створення політичної партії. Рух об’єднує велику кількість громадських організацій, волонтерів, громадських та політичних діячів.

– Хто фінансує діяльність Руху за очищення?

Усі заходи Руху за очищення фінансуються з відкритих джерел, і можна дізнатися, хто і скільки коштів перерахував та як ці кошти були витрачені. Діяльність Руху фінансують українці, які виступають, у першу чергу, за зміну уряду та початок справжніх реформ в Україні. Стандарти щодо прозорості фінансування Руху за очищення є найвищими в Україні. На сайті http://anticorr.org.ua можливо ознайомитися з фінансовими звітами.

– Яким чином можливо долучитися до Руху у Житомирі?

На сайті Руху можливо заповнити анкету, також можливо зв’язатися через сторінку у Фейсбук.