Субсидій на всіх не вистачить, – Анатолій Малашенко

Враховуючи підвищення цін, частка витрат на комунальні платежі в бюджеті середнього домогосподарства підвищується до 40 % та становить більше 2 тисяч гривень на місяць. Більша частина домогосподарств знаходиться в стані бідності.

«Влада під диктовку МВФ ставить українців на межу виживання. Людям вже і так немає на що жити, а тут ще ціни на електроенергію піднімають! Окрім того, підписаний урядом Меморандум з МВФ веде до подальшого різкого підвищення ціни на газ для населення. Анонсоване підвищення з 1 квітня на 53 % буде направлено на те, щоб досягти 75 % паритету з імпортною ціною. Але це не останнє підвищення, адже щоквартально ціна буде переглядатися і рости, якщо курс гривні буде послаблюватися. Результатом цього підвищення буде зростання тарифів на опалення на 80%! За 2 роки правління Яценюка середній тариф на газ для населення зріс в 7,9 рази, а на опалення – в 4,3 рази! Зростання тарифів призведе до росту числа отримувачів субсидій. Перебуваючи за межею бідності, домогосподарства не в змозі оплачувати комунальні платежі за підвищеними тарифами, але і субсидій на всіх не вистачить», – зазначив керівник депутатської фракції Регіональної організації політичної партії «Опозиційний блок» у обласній раді Анатолій Мелашенко.

За останні 2 роки кількість домогосподарств у країні, які звернулися по отримання субсидій, зросла з 1 мільйона до 5,6 мільйонів. МВФ оцінював потребу в грошах на субсидії на 2016 рік в розмірі 56 мільярдів гривень, а в бюджеті закладено 35 мільярдів. Виникає питання, як уряд збирається забезпечувати субсидії? Верифікацією (тобто різким скороченням) одержувачів, про що заявила Яресько? Як результат, слід очікувати ще більш жорстких заходів щодо скорочення одержувачів субсидій.

«Зростання тарифів – зовсім не реформа, оскільки вони покривають величезні втрати в мережах і не гарантують якість послуг. Тільки 52% будинків в країні оснащені лічильниками тепла. Таким чином, люди платять зовсім не за своє реальне споживання», – переконаний Анатолій Мелашенко.