​У Житомирі на Михайлівській читали вірші Шевченка. Додано фото.

У Житомирі студенти історичного факультету Житомирського державного університету імені Івана Франка читали вірші на честь 202-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка. 

Хлопці та дівчата по черзі декламували поезії Кобзаря, вибираючи конкретні місця на вулиці Михайлівській.

«Тут є декілька символічних місць, які асоціюються із культурою України та Житомира. Ми вирішили читати вірші на Михайлівській, тому що це єдина пішохідна вулиця міста», – розповідає Ігор Макарчук.

Студенти самі вирішили організувати Шевченківські читання. Кожен підготував та прочитав близьку йому поезію. Разом із першокурсниками – їх наставниця, викладач ЖДУ ім. І. Франка Наталіна Зелінська.

«Шевченко – це вічна поезія, яку читають і в 21 столітті. Студенти знаходять там свої цінності – це кохання, патріотизм. Бачите, вони не плачуть, вони розважаються. Це перфоменс. Вважається, коли звучить слово Шевченка, то живий з нами і сам Шевченко», – зауважує Наталіна Зелінська.

Під час Шевченківських читань просто неба перехожі підходили та слухали декламаторів. Деякі житомиряни долучалися до акції.

«Село неначе погоріло, неначе люде подуріли. Німі на панщину ідуть, і діточок своїх ведуть! Чим не актуально сьогодні? 1845 рік і 2016 рік. Аналогія один в один. Допоки національності, які живуть в Україні – росіяни, поляки, євреї – не зрозуміють, що вони українці, буде безлад. В них має бути настільною книжкою «Кобзар». Так, як в Росії, всі національності звуться росіянами. Бо вони пушками і градами це примусять робити. Поки не будуть спілкуватися в Україні українською і допоки не будуть бездоганно знати мову, в цій державі ладу ніколи не буде», – вчителька української мови і літератури Надія Лугина

Наталія Дехтієвська.