Якщо нам не вдасться змінитись зараз, то вже не вдасться ніколи. Частина 1

Вікно можливостей, яке відкрилось для України після Майдану, вже закрилося. Нова влада, яка прийшла завдяки майдану, так і не спромоглася зробити нічого, щоб Україна стрімко стрибнула у розвитку, хоча для цього були всі умови. Нове вікно можливостей для України може з’явитися в будь-який момент, через декілька тижнів або можливо і через 10 років. І коли це відбудеться, ми маємо бути готові до змін.

Про корупцію в Україні

Корупція є ключовою причиною в гальмуванні розвитку держави, в її перетворенні.

Ми всі невдоволені корупцією, іноді навіть не стикаючись з нею, але знаючи про її існування, причому скрізь. Корупція – це явище, яке не існує без людей.

Корупція без підтримки та сприйняття суспільством існувати не може. І ніякі закони та державні органи не будуть ефективними, поки суспільство влаштовуватиме жити в корупційній системі та підтримувати корупційні зв’язки.

Коли мова йде, що корупція є у вищих владних кабінетах та у державних органах, потрібно пам’ятати, що вона є в усіх галузях нашого життя. В системі освіти, медицини, судовій системі, релігійних об’єднаннях, громадському секторі. Важко назвати галузь, в якій би не було корупції як явища. Різниця лише у масштабах корупції. Адже кондуктор у тролейбусі, не беручи гроші за проїзд у свого знайомого, вчиняє таке ж саме корупційне діяння, як суддя, який за гроші виносить неправомірне рішення.

Корупція виникає не у владних кабінетах, вона виникає в головах людей та в їхніх цінностях

В Україні були податковий, мовний, тарифний майдани, на які суспільство виходило проти того, з чим воно не готове миритися. В Україні не було антикорупційного майдану. І більш за все він не можливий, адже виходити на майдан маємо самі проти себе. Суспільство приймає ті норми, за якими воно живе.

Декларативно абсолютна більшість суспільства виступає за боротьбу з корупцією, але на практиці ті ж люди не готові відмовитись від корупційних процесів.

Людство бореться з корупцією все своє життя. Лише в останні двісті років почали з’являтися держави та системи, де рівень корупції був дуже низьким. Корупційна система у державі є природною, натомість антикорупційна система є антиприродною, тобто такою, яку потрібно створювати.

Корупцію можливо побороти лише створивши та запропонувавши нову систему цінностей та суспільних відносин. Не потрібно витрачати енергію, щоб побороти або зруйнувати стару систему. Після того, як в Україні буде створено нову систему суспільних відносин, стара зникне сама собою.

Ми живемо у системі закритого доступу, де влада дає доступ до власності. При такій системі не існує суспільного багацтва, адже усім цим розпоряджається дуже вузьке коло осіб. Системи, де немає корупції або її рівень дуже низький, це системи з відкритим доступом. Щоб мати таку систему, її потрібно створити, запровадивши певні запобіжники та обмеження. В першу чергу, це стосується політичних партій. Ми маємо прийти до того, щоб списки та кандидати політичних партій формували на основі праймаріз. Коли списки партій формуються на підставі думки людей, а не одноосібно лідером партії.

Ми вже маємо певні зрушення в напрямку створення системи відкритого типу. Адже усі посади, на які оголошуються відкриті конкурси, є елементами такої системи. Відкриття державних реєстрів, переведення державних закупівель у режим публічних дають надію, що не все втрачено.