Житомиряни підтримують Надію Савченко та інших ув’язнених в Росії

У Житомирі біля пам’ятника Корольову пройшла акція на підтримку незаконно ув’язненої Надії Савченко та інших політичних в’язнів в Росії. 

Захід розпочався о 12.00. В руках люди тримали плакати із закликами негайно звільнити українську льотчицю. 

Надія Савченко з 3 березня оголосила сухе голодування після того, як їй під час суду в Донецьку Ростовської області РФ відмовили в останньому слові. Суд перенесли на 9 березня. 

Житомирянин Віталій Кічкірук каже, що ідея вийти на вулиці міста виникла спонтанно. Широкого розголосу про проведення акції не було. Тому на центральну площу вийшли кілька десятків людей. Всі бажаючі можуть долучатися до так званого визвольного руху української бранки завтра та післязавтра – 7 і 8 березня. 

Житомиряни із закликом звільнити Савченко звертаються передусім до світової спільноти.

“Ми показуємо світові, що в Україні в різних містах пам’ятають про Надію та знають, як відбувається судилише. Мета акції – повпливати на світових політиків. Вже навіть не на українських політиків, бо вони нічого не можуть вирішити, не на президента північно-східного агресора, бо на нього ми вплинути не можемо. На нього можуть вплинути Меркель, Обама. Це судилище відбувається вже півтора роки. Акція для того, щоб привернути увагу до інших засуднжених в Росії – це 28 громадян. Протягом останніх двох тижнів заарештували ще 4 кримських татар в Криму. Треба згадувавти Олега Сенцова, Олександра Кольченка, які засуджені на великі терміни фактично за те, що вони українці і в Криму вирішили не брати російські паспорти і пропагували українську позицію”, – розповідає Віталій Кічкірук.

“Треба враховувати те, що Савченко досить довго вже голодувала. Фактично три дні тому вона оголосила сухе голодування. Ми знаємо фізіологію людини. Рахунок йде не на місяці і тижні, а на дні і години. Тому ми вийшли саме сьогодні. Ми пропонуємо вийти і завтра, і післязавтра”, – каже житомирянка Наталія.

Сьогодні акції на підтримку Надії Савченко проходять також в інших містах України.



Наталія Дехтієвська