3D-принтер намалював картину Рембрандта замість великого художника

Фахівці з Microsoft, Делфтського технічного університету, Королівської галереї Мауріцхейс і будинку-музею Рембрандта в Амстердамі представили результат 18-місячного дослідницького проекту – портрет «Наступний Рембрандт» (the Next Rembrandt). 

Картина, створена із застосуванням технологій машинного розпізнавання і 3D-друку, відтворює стиль великого художника. Детальніше з роботою можна ознайомитися на сайті видання The Guardian або в спеціальному ролику на YouTube, а з різними моделями принтерів можна ознайомитись на сайті  http://patronservice.ua. Заходьте, шукайте.

Автори роботи проаналізували безліч робіт, що належать пензлю великого художника. Значну частку в творчості Рембрандта займають портрети, тому саме на них було вирішено сконцентрувати увагу. Для того щоб виділити типовий рембрандтівского стиль і оцінити товщину шару, всі картини сканувалися 3D-сканером.

Для аналізу стилістики картин дослідники вивчали геометрію осіб, вік, стать і стан людей на полотнах. Потім алгоритм виділяв типові для людини на портреті риси обличчя – і по 60 контрольних точках оцінював пропорції. В результаті аналізу вчені змогли виділити «типовий портрет». Це портрет бородатого чоловіка європейської зовнішності, віком 30-40 років, в темному одязі і капелюсі.

Для друку «Наступного Рембрандта» використовувався 3D-принтер з високою роздільною здатністю. Полотно складається з 148 млн пікселів, заснованих на аналізі 168263 фрагментів картин великого художника. Автори роботи підкреслюють, що їх метою не було звести Рембрандта до алгоритму. Дослідження дозволило краще вивчити творчість Рембрандта і зрозуміти, що зробило його великим