​Дім української культури у Житомирі відкриває двері

21 квітня відбудеться урочисте відкриття Дому української культури у Житомирі. Заклад розміщений у історичному осередку міста – будинку Філіпова, відомому житомирянам як старе приміщення РАГСу за адресою: вул. Велика Бердичівська, 61.

Дім матиме за метою стати осередком традицій, духовності та української культури. Тут проходитимуть майстер-класи, семінари, творчі вечори, виставки тощо.

Головною метою створення закладу є виховання патріотизму у молоді, розповсюдження ідеї українознавства, сприяння культурному, історичному та духовному розвитку, збереження національного надбання.

Якщо зазирнути всередину сьогодні, можна побачити, що всі роботи вже на стадії завершення. З моменту відкриття функціонуватимуть 6 виставкових залів, в яких представлено безліч експонатів. Серед них — вироби народної творчості, побутові речі і навіть зброя козацької доби; картини житомирських художників; куточок відомих житомирян та багато іншого.

«Двері Дому української культури будуть відчинені для кожного, хто цікавиться та шанує українське. Експозиції періодично оновлюватимуться, тому тут завжди можна буде побачити щось нове», — говорить Наталія Чиж, секретар Житомирської міської ради.

Ще одною окрасою, а можливо, й пам’ятним місцем має стати величезна лялька-мотанка. Лялька-мотанка – давній український оберіг, символ матері-прародительки. Як зазначають майстрині, її було створено за всіма традиціями та з любов’ю, тому й сподіваються, що вона стане справжнім оберегом Житомира. Дійсно, лялька-мотанка є каркасною, як і багато інших – маленьких – ляльок. Каркас обмотаний натуральним матеріалом. В одязі – льон, домоткана тканина з типовим для Житомирщини геометричним орнаментом у червоно-чорних кольорах. Навіть нитки та мотузки використовувались натуральні.

Але побачити ляльку-мотанку, як кажуть, у всій красі, можна буде тільки з 21 квітня – моменту відкриття. Оберіг встановлять на вулиці під спеціальною скляною конструкцією – щоб кожен бажаючий зміг оцінити її велич.

У той же день до Житомира завітають гості з Книги рекордів України, які мають зареєструвати рекорд – «на найбільшу ляльку-мотанку, яка виготовлена зі збереженням правильних і точних пропорцій та згідно українських традиційних правил народної творчості».

Сергій Сухомлин, житомирський міський голова каже: «Тільки у повазі до історії, в знанні здобутків і прагненні розвитку національної культури можливе виховання справжнього українця. Дім української культури і стане тим осередком, де дійсно відчуватиметься український дух. Над проектом створення цього закладу було проведено величезну роботу і в нього дійсно вкладено душу. Як до будь-чого нового, й до Дому української культури можливе різне ставлення. Але коли відчиниш двері та відчуєш, що саме тут живе душа – українська душа – ти полюбиш це місце всім серцем…»

Відчуття українського духу, нашого, рідного, прекрасного… Дім української культури єднає своїх гостей. Двері відкриті вже з 21 квітня, отже ласкаво просимо! Завітайте і відчуйте магію щедрої народної культури!