​Екологічне лихо на Житомирщині: у річці Случ масово гине риба

15 квітня 2016 року в Житомирській області на річці Случ в районі м. Баранівка під час нересту риби було виявлено факт передзаморного стану та масової загибелі водних біоресурсів. Імовірно, причиною є промислове забруднення водойми. На місце події терміново прибули співробітники Житомиррибоохорони, які склали акт обстеження та порахували кількість загиблих водних біоресурсів.

Відповідно до складених актів постраждала риба в кількості: сом – 7 екз., лящ – 38 екз., щука – 27 екз., окунь – 47 екз., уклія – 50 екз., плітка – 45 екз., короп – 3 екз., раки – 38 екз., плоскирка – 20 екз., краснопірка – 10 екз., ротань – 3 екз., бичок річковий – 5 екз., лин – 2 екз., карась – 17 екз., всього 312 екз. Відкрито кримінальне провадження за фактом забруднення водойми. Задля розслідування та контролю ситуації створено спеціальну Комісію, до якої увійшли представники рибоохорони, екологічної інспекції, МНС. Інспекторами Житомиррибоохорони здійснюється цілодобове патрулювання території задля запобігання забору риби населенням.

Для встановлення наявності у воді отруйних речовин та визначення вмісту розчиненого кисню спеціалістами Житомиррибоохорони відібрані та передані до відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Житомирській області проби води. 

З метою проведення лабораторних досліджень та встановлення причин загибелі до Житомирської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини було направлено зразки вилучених загиблих водних біоресурсів.

Держрибагентство наголошує, що вода та риба з водойми є небезпечними для споживання. Крім того, співробітники рибоохорони здійснюють інформування рибалок про інцидент та про заборону до вживання риби в їжу з водойми.

На даний час очікуються результати лабораторних досліджень, після чого можна буде зробити висновки щодо точних причин загибелі водних біоресурсів та ефективних способів вирішення ситуації.

Прес-служба Держрибагентства