Кілька підприємств перетворили річку на Житомирщині та Хмельниччині у клей. Відео

Люди з Хмельницької та Житомирської областей впевнені – у них розгортається велике екологічне лихо. У річці, яка тече в двох регіонах, з’явилося невідому речовину. Зовні схоже на клей, воно забруднює річку, а заодно – і кілька селищ, кажуть люди.

Про це йдеться у сюжеті “Событий”.

Невідому речовину покрило всю поверхню річки Хомора. Вода почорніла і стала густою, як клей.

“Брали паличку, піднімали, вона тягнулася до 50 см від води. Вона така була, як вам сказати, клейка суміш, ближче до вечора вже тут спливала риба”, – говорить Сергій Савич, заступник Понінковського селищного голови.

Мертва риба і загадкова речовина – така ж картина і в Житомирській області, де тече річка.

“Все загинуло, річка стала мертва, це екологічна катастрофа. Ми не знаємо, що робити далі. Звернення до екологічним службам поки результату не принесло”, – скаржиться Олександр Денисюк, Первомайська селищна голова.

Місцеві відразу висунули версію – воду забруднює картонно-паперовий комбінат в Понінці. Два роки тому фабрика відновила роботу і почала скидати відходи в річку. І дедалі більше, стверджують люди. Кажуть, чиновники з сусідньої – Хмельницької області – зізнавалися, що очисні споруди підприємства не працюють.

“У діток постійно ранки на тілі, на обличчі. Якщо де трошки була подряпина, відразу починає гнити, починається інфекція”, – каже Анна Муравская, мешканка Первомайська.

Не одне, а відразу кілька підприємств одночасно можуть забруднювати річку – це припущення екологів. Виходи до річки мають і заводи – занедбаний фарфоровий і діючий молочний.

“Господарські дії на території цих підприємств могли призвести до потрапляння певних речовин в річку”, – зазначив Олег Лящук, старший державний інспектор з охорони навколишнього середовища Хмельницької області.

“Ми відразу звертаємося до Генеральної прокуратури та інші контролюючі органи, зокрема, в екологічну інспекцію, ще раз в Житомирській і Хмельницькій області, оскільки у нас буде попередній результат, щоб було відкрито кримінальне провадження”, – запевнила Оксана Бабинець, заступник голови Баранівської райдержадміністрації.

Правда, дослідження недешеве – 15 тисяч гривень. Тому доставити в Київ аналізи чиновники планують, коли правоохоронці порушать кримінальну виробництво.