На Житомирщині поліцейські припинили діяльність двох груп підпільних старателів

17 квітня працівники рейдової групи поліції у лісовому масиві на території Олевського району затримали кількох місцевих жителів, які за допомогою мотопомпи видобували бурштин. Також правоохоронці припинили роботу ще однієї копальні, з якої, помітивши поліцейських, старателі втекли, залишивши всі знаряддя праці.

Близько 21.30 працівники Управління захисту економіки ДЗЕ Національної поліції та місцеві поліцейські під час відпрацювання територій, де можливий незаконний видобуток «сонячного каміння», виявили у лісовому масиві неподалік с. Обища нелегальних старателів.

Вони за допомогою мотопомпи розмивали ґрунт у пошуках цінного каміння. На місці події працівники слідчо-оперативної групи Олевського відділення поліції вилучили мотопомпу, пожежні рукави, водозабірник та щойно видобуте каміння.

Чоловіків доставили до поліції для оформлення відповідних матеріалів. Як з’ясувалось, обидва – 24-річні жителі м. Олевська.

За вказаним фактом розпочато кримінальне провадження за ч.2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України. Чоловікам загрожує покарання від штрафу (від 6 800 гривень) до обмеження або позбавлення волі на термін до 3 років.

Раніше, 15 квітня, близько 17.30 рейдова група у складі працівників спецпідрозділу ГУНП та місцевого відділу поліції припинила роботу ще однієї копальні поблизу с. Рудні Радовельської.

Нелегальні старателі встигли втекти, однак залишили на місці видобутку дві саморобні мотопомпи, пожежні рукави, водозабірні шланги, штирі та палиці, акумулятори, сачки та інше приладдя, за допомогою якого вони намагалися видобувати бурштин. Знаряддя незаконного промислу також були вилучені. Триває з’ясування всіх обставин.

Відділ комунікації ГУНП в Житомирській області