Тренінг як метод навчання і інструмент додаткової освіти

“Людині може повезти з генами, але все одно потрібно постійно вчитися і прокачуватися. Везіння з генами – це як рояль Steinway, який дістався у спадок. Добре, звичайно, але щоб грати щось на ньому все одно потрібно вчитися”, – Т. Чернігівська.

Тренінг – термін з англійської мови (від англ. – Train, training) і має ряд значень: виховання, навчання (на практичних заняттях або в наближених до реальних умовах), підготовка, тренування, дресирування. Точного еквівалента в російській мові немає.

У значенні “тренування” тренінг, звичайно ж, не є якимось новим винаходом. Однак в якості методу навчання для дорослих в сучасному вигляді тренінг з’явився відносно недавно. У будь-якому випадку, так чи інакше, на тренінгу ми вчимося і тренуємося.

смотрите здесь

Існує багато визначень і видів тренінгів, і застосовуються вони в різних сферах діяльності: в бізнесі, в соціальній сфері, в освіті, в психотерапії. Це і бізнес-тренінги; і особистісні тренінги: психологічні і езотеричні; і тренінги розвитку особистості; психотерапевтичні тренінги; тренінги станів; дослідні тренінги; трансформаційні тренінги.

Загальна в них те, що на тренінгах можна змінити якісь налаштування і програми, моделі управління своєю поведінкою і діяльністю, розвинути вже існуючі навички – професійні і особистісні, – розширити їх діапазон.

Бізнес-тренінги, як метод підвищення професійної компетентності та відпрацювання ефективних професійних навичок, як інструмент розвитку персоналу, стали невід’ємною частиною сучасної ділової культури.

При цьому, так само як професійні навички, можна вдосконалювати і розвивати особистісні якості та соціальні навички, так звані soft skills ( “софтскілз”, англ. Soft skills – “м’які навички” або “гнучкі навички”). Вони важливі і в роботі, і в житті, і дозволяють бути ефективним і успішним незалежно від специфіки професійної діяльності або конкретної спеціальності.

До їх числа відносять: уміння переконувати, знаходити підхід до людей, лідирувати, вміння слухати, вміння домовлятися, роботу в команді, особистісний розвиток, управління часом, креативність і т.п.