Відшкодування перевізникам коштів за пільговий проїзд – це непосильний тягар для місцевих бюджетів, – Анжеліка Лабунська

Голова обласної ради Анжеліка Лабунська вважає, що ветування законопроекту щодо відшкодування перевізникам коштів за пільговий проїзд фактично заганяє місцеві бюджети у глухий кут. Адже ті суми, що необхідно виділяти на компенсації, будуть для них додатковим навантаженням.

Так очільник депутатського корпусу прокоментувала рішення Президента України Петра Порошенка ветувати законопроект № 4024 «Про внесення змін до додатків №3 і №7 до Закону України «Про Державний бюджету України на 2016 рік» щодо фінансового забезпечення компенсації за пільговий проїзд окремих категорій громадян та інших передбачених законодавством пільг».

На її думку, рішення застосувати вето є соціально несправедливим, адже пільгами переважно користуються найбільш незахищені категорії громадян.

«У Житомирській області налічується майже 335 тис. пільговиків, які користуються безкоштовним проїздом. Це переважно соціально вразливі категорії громадян – діти, пенсіонери, інваліди, а також учасники антитерористичної операції. На компенсацію перевізникам області у 2016 році необхідно орієнтовно понад 100 млн. грн. Це велике навантаження і непосильний тягар для місцевих бюджетів, особливо коли в умовах обмеженого фінансового ресурсу рахується кожна копійка. Відповідно, органи місцевого самоврядування не зможуть повною мірою фінансувати ці видатки, що у свою чергу позбавляє пільговиків законних прав безкоштовно користуватися транспортом», – додала голова обласної ради.

Анжеліка Лабунська вважає, що таке рішення Президента України може призвести до масового невдоволення та транспортного колапсу і додала, що депутати Верховної Ради України повинні подолати вето, аби уникнути ще більшої соціальної напруги, яка вже є у суспільстві через економічну кризу в країні.

Прес-служба обласної ради